Újjászületés agy nélkül

Egy új tanulmány szerint az idősebb emberek, akik azt állítják magukról, hogy az életüket gyökerestül megváltoztató vallási élményben volt részük, hajlamosabbak az agysorvadásra.

Azok a protestáns, vagy katolikus vallású emberek, akik úgy érzik, hogy valójában „újjászülettek”, illetve az egyáltalán nem vallásos emberek hipotalamusza nagyobb mértékben zsugorodik, mint az olyan keresztény vallásúaké, akik nem éltek át ilyen intenzív vallási élményt. Ahogy az emberek öregszenek, egy bizonyos mértékű agysorvadás teljesen természetes folyamatnak tekinthető, ám emellett a hipotalamusz zsugorodása összefüggésbe hozható a depresszióval, az időskori demenciával és az Alzheimer-kórral is.

A tanulmány során a kutatók összesen 268 58 és 84 év közötti férfit és nőt kérdeztek meg vallási elkötelezettségükkel, spirituális gyakorlataikkal és egész élüket megváltozató vallási élményeikkel kapcsolatban. A kutatók egy 2-8 éves perióduson keresztül, rendszeres MRI vizsgálatokkal figyelemmel követték a résztvevők hippokampuszának méretbeli változásait.

kereszt2

A tudósok a szélsőséges vallási élményből fakadó megnövekedett stressz-szinttel magyarázták a vizsgálat eredményeit.

„A vallásos emberek túlnyomó részénél kisebb mértékű agysorvadást tapasztaltunk, mint annál a kisebbségnél, akik az egész életüket meghatározó és magváltoztató vallási élményekről számoltak be. Úgy gondoljuk, hogy az ő esetükben ez az élmény hosszú távon stresszt idézett elő, ami hozzájárulhatott az agysorvadás mértékének növekedéséhez” – mondta Amy Owen, a Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatója, a tanulmány vezetője. A tanulmányt a PLoS ONE című folyóirat online számában publikálták.

Forrás: