Miért alakul ki a szorongásos betegség?

Bár a generalizált szorongásos betegség pontos oka egyelőre ismeretlen, meghatározhatóak olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a rendellenesség kialakulásához.

Szorongáskor a szervezet olyan hormonokat juttat a véráramba, amelyek felkészítik a fenyegetettségre való reagálásra. Ezt nevezzük Cannon-féle vészreakciónak. Ha a szorongás túlmegy egy bizonyos határon, ez a reakció szinte folyamatosan fennáll a szervezetben, még akkor is amikor Ön látszólag nyugodt.

Nem teljesen világos, hogy a Cannon-féle vészreakció egyes embereknél miért marad fenn folyamatosan, azonban számos tényező olyan tényező létezik, amely hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához.

– Egyéb betegségek. Egyes betegségek, például a túlműködő pajzsmirigy (hyperthyroidismus), többek között szorongásos tüneteket is létrehozhat.

– Egyéb betegségek elfogadási nehézsége. Egy súlyos betegség – például daganatos megbetegedés – szorongással töltheti el Önt. A diagnózis vetületei és a lehetséges kezelések túlságosan nagy félelmet kelthetnek Önben.

benyovszky_orvosi_kozpont_doboz_200x2501 dak_250x250_vegleges benyovszky_orvosi_kozpont_magazin1

Stressz. A stresszel-teli helyzetek felhalmozódása fokozott szorongáshoz vezethet. Egy betegség és a munkából való kiesés, a fizetés elvesztése együttesen generalizált szorongásos betegség kialakulásához vezethet.

– Személyiség. Bizonyos személyiségtípusok hajlamosabbak a szorongásos rendellenességek kialakulására. A kielégítetlen pszichés igények, például egy sivár párkapcsolat, bizonytalansághoz vezethet és fokozhatja a generalizált szorongásos betegség kialakulásának kockázatát. Ezek mellett személyiségzavarok, például a borderline (határ) személyiségzavar szintén GAD kialakulásához vezethet.

– Örökletesség. A generalizált szorongásos betegség öröklődhet is egyes családokban.

 

Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.