A korai válás káros az egészségre?

A válás fiatalon sokkal rosszabb hatással van az egészségre, mint az élet későbbi szakaszában – állítja a Michigan Állami Egyetem pszichológusa, Hui “Cathy” Liu.

"Egyértelmű, hogy még több szociális és családi támogatásra van szükségük az elvált, fiatal korosztályoknak" – állapította meg Hui Liu. "Ebbe beletartozhat a válási tanácsadás, ami segíti a stressz kezelését, vagy a családterápia, ami pedig megelőzheti a problémákat, fenntartva a jó házasság érzését."

Hui Liu a kutatásaihoz az 1282 ember önértékelését vizsgáló Americans’ Changing Lives hosszútávú felmérés adatait használta fel. Az adatok összehasonlítása során a kutató egészségi állapotbeli különbséget talált azok között, akik a 15 éves vizsgálati időszak alatt házasok maradtak, illetve azok között, akik eközben elváltak. A különbségek ráadásul kiemelkedően nagyok voltak, a fiatal korosztályt illetően.

szex4802

Azok, akik például 1950-ben születtek és 35-41 éves koruk előtt bontották fel a házasságukat, több, az egészségüket érintő problémáról számoltak be, mint azok, akik 44-50 éves koruk között váltak el. Az eredményeket a kutató azzal magyarázza, hogy idősebb korban a tapasztalatok miatt egyszerűen jobban megbirkóznak az emberek a stresszel. Ugyanakkor Hui Liu hozzátette, hogy a kutatás előtt azt várta, hogy a fiatalabb korosztály számára kevesebb stresszt okoz a válás, hiszen ekkor sokkal gyakoribb a házasságok felbontása is.

Érdekes azonban, hogy hosszútávon nem jelentkezett különbség azoknak az állapota között, akik elváltak maradtak, szemben azokkal, akik házasok maradtak. "Ez arra utal, hogy nem önmagában a házasság vagy az elvált állapot okozza a különbségeket, hanem a válás fájdalmas folyamata hat negatívan az egészségre" – magyarázta Hui Liu. A tanulmány a Social Science & Medicine nevű folyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.