Nikotinéhséget ne! Inkább mozgást

Számtalan tanulmány vizsgálta már korábban is, hogy vajon a könnyed testedzés meggátolja-e a kínzó nikotinéhség kialakulását.

A legújabb tanulmány szerint az edzés valóban enyhíti a cigaretta utáni sóvárgást, de csak egy rövid ideig. David Williams, a Brown Egyetem közegészségügyi docense, a tanulmány vezetője elmondása alapján a testedzés javítja a dohányzó nők közérzetét, és ezzel együtt csökkenti a cigaretta iránti vágyat is, a hatás viszont csak meglehetősen rövid ideig tart.

A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy ugyan a testedzés nem fejt ki krónikus hatást sem a nikotinéhségre, sem az elvonási tünetekre, viszont olyan akut hatást fejt ki a cigaretta utáni sóvárgásra, ami mindössze néhány óráig, legfeljebb 1-2 napig áll fenn.

shutterstock_463231571

A bostoni Massachusetts Egyetem, és a londoni St. George Egyetem, valamint a Miriam Kórház közös kutatása során David Williams és kutatótársai 60 önkéntes dohányzó nőt kezdek vizsgálni egy 8 hetes leszoktató program keretében. A résztvevőknek leszoktatási tanácsadókkal és nikotintapaszokkal is segítettek. A csoport egyik fele heti három alakalommal 50 perces könnyed testmozgást végzett, míg a kontrollcsoport 30 perces egészség- és wellness videókat nézett hetente háromszor.

A kutatók megállapították, hogy a testedzést végző nők közérzete javult, ráadásul a nikotinéhségük is csökkent, de a következő tornagyakorlat idejére már teljesen elmúlt az előző edzés pozitív hatása. Williams tanulmánya az Addictive Behaviors című szaklapban jelent meg.

Forrás: