A felelőtlen kismamák veszélyeztetik gyermeküket?

Az asztmás kismamák veszélyeztetik önmaguk és születendő gyermekük egészségét is azzal, ha téves feltételezések, vélt veszélyek miatt csökkentik az asztma gyógyszerek használatát.

Kettő helyett lélegzünk
Az asztma kezelésére különösen nagy gondot kell fordítanunk várandósság idején, a nem megfelelően kontrollált betegség ugyanis akár a magzat egészséges fejlődését is veszélyeztető, oxigénhiányos állapotot is előidézhet. Az asztmás roham során a hörgők beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik, köhögés, zihálás lép fel, a levegő áramlása akadályozottá válik – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász. Az asztmás rohamok eltérő súlyosságúak és hosszúságúak lehetnek, azonban a roham ideje alatt minden alkalommal csökken a szervezetbe jutó oxigén mennyisége. A méhen belüli oxigénhiányos állapot növeli a koraszülés veszélyét, emellett a gyermeknél súlyos fejlődési rendellenességeket – mozgásszervi- és beszédfejlődése zavarok, diszlexia, diszgráfia, hiperaktivitás és figyelemzavar – is okozhat.

Információ és asztma kontroll
Egy folyóirat korábbi számában megjelent vizsgálat hívta fel a figyelmet arra az aggasztó tényre, miszerint az asztmás várandós hölgyek a kezelőorvossal történő egyeztetés nélkül abbahagyják a betegségük kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését. Egy másik folyóiratban megjelent eredmények azonban azt igazolják, hogy a felesleges kockázat elkerülhető, ha a kismamákat megfelelő módon tájékoztatják betegségükről és kezelésükről. A MAMMA nevet viselő projekt keretén belül, az ausztrál kismamák egy intézményben, havi rendszerességgel vettek részt egy gyógyszerészek vezetésével, és kezelőorvosok bevonásával megvalósuló programban.  Hat hónap elteltével a várandós hölgyek körében jelentősen javult a betegség kontrollálása: nem volt szükség sürgősségi kórházi ellátásra és a munkából sem okozott kiesést a betegségük.

allergia2

Biztonságos gyógyszerek
A kutatás is alátámasztja azt a korábbi megállapítást, miszerint az információ már fél siker a betegség kezelésében. Lényeges, hogy a betegek felismerjék, hogy esetükben mi provokálhat rohamot, hogyan tudják elkerülni, megtanulják a gyógyszerek szedésének, az inhalátorok használatának helyes módját. A kutatásban vizsgált módszer sikerét is a betegtájékoztatás, a nyomonkövetés, ellenőrzés és visszacsatolás biztosította. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy emellett az asztma kezelésében, a várandósság alatt törekedni kell az inhalatív gyógyszerek használatára olyan hatóanyagokkal, melyek a hörgőkbe juttatva biztosan nem jelentenek veszélyt a magzatra. A kiegészítésként esetleg mégis szükséges -szájon át vagy injekcióban alkalmazott- gyógyszerekről szintén kezelőorvosunk dönt, aki a kezelés meghatározásánál figyelembe veszi állapotunk és tüneteink súlyosságát. Az asztmás várandós hölgyek kezelésére szolgáló nemzetközi ajánlásában is a sokszor akár életmentő gyógyszerek terhesség alatti folyamatos használata áll. A  kismamák, indokolatlan félelmeink miatt semmiképp se tegyék félre a gyógyszereket, kérjék inkább kezelőorvosunk segítségét a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazható gyógykezelés összeállításához.

Forrás: