Vírusos láz – „Nagyi praktikái” az otthoni gyógyításra

Minden korosztályt érint és bizony képes nagyon leverni minket a lábunkról. Egyfajta vírus jelenlétét jelzi a szervezetben a láz, melytől naponta sok millió ember szenvedhet világszerte. Hogyan kezelhető otthon is?

A vírusos láz egyfajta vírus jelenlétéről árulkodik a szervezetünkben.

Sokkal több gyermeket érint a probléma, mint felnőttet vagy idős embert. Tulajdonképpen vírusos fertőzésről van szó, mely megemeli a testhőmérsékletet. Súlyos következményei is lehetnek, ha nem kezelik. A vírusos láz tünetei közé tartozik a fejfájás, a kiszáradás – izzadáson keresztül elveszített folyadék -, borzongás, hidegrázás és az étvágytalanság.

Vírusos láz esetén konzultáljunk orvosunkkal, ugyanakkor, ha nem fordul súlyosra a helyzet, otthoni praktikákat is bevethetünk a gyógyszerek lehetősége mellett. A „nagyi praktikái” hosszú éveken át beváltak, ezeket most is elővehetjük. Hatékonyan és gyorsan enyhítik a tüneteket az alábbi módszerek.

1 .Hideg vizes borogatás: hogy levigyük a lázat, a hideg borogatás (vagy jeges zacskó) a fejre vagy akár az egész testre hatékony. A fejfájást is csökkenti.

a thermometer and tablets. symbolic photo for flu and colds

2. Hagyma és fokhagyma: akár magában nyersen, akár leves formájában fogyasztjuk, igen hatékony a vírusos láz gyógyításában. Legyen a leves kézmeleg, így a toroknak is jót tesz.

3. Kézmeleg vizes fürdő: remek terápia a naponta akár 2-3 alkalommal is vehető fürdő, kézmeleg vízzel. Így a fázó testet mégsem tesszük ki akkora sokknak, hogy hideg vízben áztassuk. A fürdő tartson 10-15 percig. Segítségével ellenőrzés alatt tudjuk tartani a lázat és a testben jelentkező izomfájdalmat is.

4. Elegendő folyadék: vírusos láz esetén nagyon fontos sok folyadékot inni – kivéve a tejet. Lehet az víz, gyümölcslé vagy leves, segít a kiszáradás ellen, tisztítja és méregteleníti a szervezetet. Az árpa víz, az elektrolitek, a cukros és a sós víz is ajánlott. Ha hasmenéssel küzdünk a láz mellett, a nyers gyümölcsöktől, salátáktól és rostgazdag ételektől tartsuk távol magunkat.

5. Bazsalikom: igen hatásos vírusos láz ellen. Frissen a legjobb keverni ezt a gyógynövényt egy kis mézzel és gyömbérrel. Nemcsak gyógyír a megfázás, a köhögés ellen, mely a lázat kíséri, de gyógyítja a testhőmérsékletet is.

6. Kézmeleg, friss narancslé: a vírusos lázzal járó problémákat enyhíti a kézmeleg friss narancslé is – segít a láz ellen és energiát ad a páciensnek. „Kitakarítja” a méreganyagokat a szervezetből, ami jelentős előny.

7. Méz, lime lé és brandy kombináció: kiváló otthoni praktika a méz, lime lé és a brandy összekeverése. Az arány legyen 3:2:1. A brandy-t helyettesíthetjük gyömbérlével is. Naponta – napi 4 alkalommal – fogyasszuk ezt a gyógyírt, míg meg nem gyógyulunk.

8.Lime és méz kombináció: alkalmazhatjuk a lime lé és méz keverékét is vírusos láz ellen, mely nemcsak méregteleníti a testet, erősíti az immunrendszert, de a méz az energiát is növeli. Használjuk rendszeresen a leghatékonyabb eredményért!

Fotó: 123rf.com

9.Gyömbér és méz mix: a gyömbér lé és a méz keveréke szintén ideális a vírusos láz ellen. Kiegyensúlyozza a testhőmérsékletet.

10.Fekete bors tea: az egyik legkönnyebb módszer – adjunk egy kis fekete borsot a teánkhoz, reggel és este. Hatékony otthoni praktika.

11.Viseljünk könnyed pamut felsőt: olyan felsőt hordjunk, ami tud „lélegezni”! Vírusos láz esetén ez fontos – ne hordjuk olyan ruhákat, amelyet fullasztónak érezünk.

12.Főtt, kímélő ételek: az olajos és fűszeres ételeket szigorúan kerüljük vírusos láz esetén! Míg csak tart a betegség, főtt, kímélő ételeket fogyasszunk. Ez megfelelő állapotban tartja a gyomrot, fittek és egészségesek leszünk tőle. A levesek is „melegen ajánlottak”!

13.Hátmasszázs: szintén kiváló kúra vírusos láz esetén. Javulni fog tőle az állapotunk és az immunrendszer is erősödik.

14.Gyógytea: készítsünk teát, melybe fél teáskanál fahéj, 2 teáskanál gyömbérpor és 2-3 darab kardamom kerül. Forraljuk fel jót, majd igyuk meg kézmelegen. Hamar segít a láz ellen.

Fotó: 123rf.com

15.Segítenek az izzasztó trükkök is: minél többet izzadunk, annál inkább kiegyensúlyozzuk testhőmérsékletünket. Meleg takaróba burkolózzunk, amikor pihenünk/alszunk. Igyunk meg néhány pohár vizet, mielőtt ágyba fekszünk, hogy ne száradjunk ki. A méreganyagok is távoznak szervezetünkből az izzadással!

16.Masszázs olíva olajjal és fokhagymával: érdemes a talpat megmasszírozni olíva olaj és összetört fokhagyma keverékével. Legyen az olaj meleg, mielőtt bemasszírozzuk. Ezután takarjuk be szorosan a talpakat a még jobb eredmény érdekében. A terápiát közvetlenül alvás előtt alkalmazzuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.