Óvakodjunk a strandbetegségektől

Az idei nyár a szokásosnál is forróbbnak mutatkozik. Egymást érik a kánikulában töltött hetek, amelyeket vízparton könnyebb elviselni. Nem csoda, hogy ha tehetjük, strandokra, uszodákba vagy természetes vizek mellé menekülünk.

Valóban remek kikapcsolódás pancsolni a medencében, csobbanni egyet a hűsítő vízben vagy egy nagyot úszni a habok között, de nem szabad megfeledkeznünk az úgynevezett strandbetegségek előfordulásáról sem!

Sajnos nagyon gyorsan, alantas módon fertőznek és legtöbbször épp a vakációnkat, nyaralásunkat teszik tönkre. A folyók, tavak természetüknél fogva tele vannak különféle baktériumokkal, de még a strandok fertőtlenített, klórozott medencéi sem mentesek a kórokozóktól. Ráadásul a víz és a nedves környezet ideális közeg a baktériumok szaporodásához.

A leggyakoribb és talán legalantasabb strandon összeszedhető betegség a felfázás és a húgyúti fertőzés. Már az is elegendő, ha a vízből kiszállva belebújunk a hideg strandpapucsba, vagy törölközés nélkül, vizes testtel negyed órát állunk egy kis szellőben a büfé előtti sorban. Ilyenkor könnyen felfázhatunk, amit szervezetünk a pisiléskor tapasztalható csípő, szúró, égető érzéssel jelez. Rendkívül kellemetlen. Rosszabb esetben komolyabb húgyúti problémával kell szembenéznünk. De hogy pontosan megértsük a fertőzés jellemzőit, először ismerkedjünk meg húgyúti rendszerünkkel.

A vesékből, vesevezetékekből, húgyhólyagból valamint a húgycsőből álló bonyolult szisztémát nevezzük húgyúti rendszernek. Fertőzésről abban az esetben beszélünk, ha ennek bármelyik részében baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák által okozott gyulladás alakul ki. Általános tévhit, hogy az alsó húgyutak, azaz a húgycső és húgyhólyag megbetegedését a felfázás okozza. Ugyanakkor a húgyutak gyulladása együtt járhat a közeli nemi szervek, a hüvely vagy a prosztata gyulladásával, ám azok orvosi értelemben nem tartoznak a húgyúti rendszerhez. Az alsó húgyutak gyulladása, elsősorban nők esetében kifejezetten gyakori, a sokkal veszélyesebb vesegyulladás azonban szerencsére ritkább.

A húgyúti fertőzések tünetei az életkortól és a kórokozó fajtájától függően eltérőek lehetnek. Előfordul, hogy a húgycső vagy húgyhólyag gyulladása gyakorlatilag nem jár tünetekkel, ráadásul pár napon belül kezelés nélkül is elmúlik. De sajnos nem bízhatunk mindig az egyszerű gyógyulásban. Az alsó húgyutak megbetegedésének jellemző tünete lehet a hőemelkedés, sűrű vizelési inger és csípő, kellemetlen érzés vizeléskor. Rosszabb esetben alhasi fájdalom, valamint zavaros vagy véres vizelet is jelentkezhet.

 Cell culture vessels

A Staphilococcus talán az egyik legveszélyesebb baktérium, amitől a strandon tartanunk kell. Nemcsak súlyos bőrbetegséget okozhat, de nagy fájdalommal járó húgyúti gyulladásért, és hölgyek esetén a hüvely bakteriális fertőzéséért is felel. Ilyen esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz! Egy egyszerű antibiotikumos kezelés általában még súlyosabb betegség esetén is elegendő. Húgyúti fertőzések esetén a diagnózist a tünetek, vizeletvizsgálat, illetve a húgyutak és a vese vizsgálata alapján állítja fel az orvos.

Elképzelhető, hogy a vizsgálat után laborvizsgálatokra küld minket. Nem kell megijednünk, ez még nem jelenti azt, hogy súlyos betegséggel küzdünk. A labordiagnosztika a különféle testnedveink összetételét, illetve a bennük található kémiai és biológiai anyagok mennyiségét vizsgálja. A speciális technológiával és műszerekkel megvizsgált vér- vagy vizeletminta segít az orvosoknak a pontos és mielőbbi diagnózis felállításában. Épp ezért lényeges, hogy még a laborvizsgálatok előtt átessünk egy orvosi vizsgálaton is, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy az orvosunk már egy szakmailag indokolt, célzott laboratóriumi vizsgálatot rendel el. Ezzel rengeteg időt és felesleges vizsgálatokat is megspórolhatunk.

A legjobb persze, ha megelőzzük a bajt. Rendkívül nehéz kivédeni a húgyúti fertőzéseket, de tehetünk pár óvintézkedést. Csökkenthetjük a kockázatot, ha figyelünk a strandokon jellemző közös illemhelyiségekben a megfelelő higiéniás szabályok betartására. Amennyiben kényes a szervezetünk, mindig legyen velünk saját toalettpapír és intimkendő. Figyeljünk arra is, hogy a fürdőzés után mielőbb megszáradjunk, főleg ha egy kis szél is fúj. Az egyébként hűsítő szellő ilyenkor csalóka lehet. És érdemes immunrendszerünket is erősíteni! Sokszor és sokat hallottuk már, de nem lehet eleget mondani: fogyasszunk ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket, sportoljunk és mellőzzük a káros szokásokat. Így sokkal jobb eséllyel vehetjük fel a harcot a fertőzések ellen.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index