A köhögés megölhet minket a jövőben?

Egyre többször hallani, hogy olyan bakteriális fertőzések ütik fel a fejüket, melyek ellen már nem használnak a korábban hatékony gyógyszerek. Mi vezetett idáig? Talán már késő visszafordítani a folyamatot?

Napjainkban nem egyszer történik meg, hogy olyan gyógyszerek, melyek korábban hatásosak voltak, egyre kevésbé veszik fel a harcot bakteriális fertőzésekkel szemben – s egy nap valószínűleg egyszerűen használhatatlanná válnak.

Az antibiotikumok igen fontos gyógyszerek, melyeket 70 éve használ az orvostudomány a bakteriális fertőzések kezelésére. Úgy hatnak, hogy rombolják a folyamatokat, melyekre a baktériumoknak szükségük van a túléléshez, másrészt megakadályozzák szaporodásukat.

Ám ezen gyógyszerek egyre kevésbé és kevésbé hatékonyak a bakteriális fertőzésekkel szemben, s egy nap talán használhatatlanok lesznek. Jelenleg semmiféle alternatíva sincs a helyettesítésükre. Elképzelhető, hogy a következő 20 évben az olyan kezelések, mint a kemoterápia vagy egy egyszerű műtét is lehetetlenné válhat, mivel antibiotikumokon alapulnak. Még a végén kénytelenek leszünk olyan jövővel szembesülni, melyben egy köhögés vagy vágás képes megölni az embert…

De hogyan válhat egy baktérium szuperbaktériummá? Hogyan válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben? Nos, molekuláris szinten ezek az apró organizmusok megtalálják a módját, hogy „túljárjanak a gyógyszerek eszén”, melyeket az elpusztításukra terveztek. Sőt, nemcsak túlélnek, de szaporodnak is.

Mi pedig csak súlyosbítjuk a problémát. Tetteinkkel felgyorsítjuk az antibiotikum-rezisztenciát a baktériumoknál, különösen a gazdálkodás és az egészségügy területén. Az ellenállás ugyanis ott fejlődik ki, ahol a baktérium gyakran ki van téve antibiotikumoknak, ahol sok az állati vagy emberi „házigazda”. A rezisztens baktériumok a gazdaságokból és a kórházakból könnyen átterjedhetnek a többi emberre, közvetlenül és közvetetten, a vízellátásnak köszönhetően. Ezután az emberek egymás közt adják tovább a baktériumokat, köhögéssel vagy azzal, hogy piszkos kézzel érnek egymáshoz.

shutterstock_71593984

Mit mondanak a gyógyszerészeti kutatások?

A gyógyszerészeti kutatások még nem tudnak lépést tartani a baktériumok növekvő ellenállásával az antibiotikumokkal szemben. Új antibiotikum típust (osztályt) 25 éve nem fedeztek fel és néhány baktériumtörzs mára sértetlen marad szinte valamennyi, elpusztítására megalkotott gyógyszerrel szemben. Vagyis az ezekből adódó fertőzések csaknem kezelhetetlenné válnak. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy évtizedekkel le vagyunk maradva a szuperbaktériumokkal szemben.

Már kihasználtuk a legnyilvánvalóbb természetes antibiotikumokat. Újak létrehozásához sok időre és találékonyságra van szükség, ám jelenleg kevés a pénzügyi ösztönzés erre. A gyógyszeripari vállalatok ugyanis a krónikus betegségeket célozzák meg, hogy maximalizálják potenciális nyereségüket, melyek az új gyógyszerekből származnak.

Küzdelemmel kell szembenézni

A szuperbaktériumok az egyik legnagyobb globális egészségügyi veszélyt jelentik manapság – a gyógyszerekkel szemben rezisztens baktériumok nagyjából 400 ezer fertőzést és 25 ezer halálesetet okoznak Európában évente.

Noha a jobb nyomonkövetés és a megfelelő higiénia lecsökkentette az életveszélyt jelentő betegségek, így az MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus) és C.difficile (clostridium difficile) megjelenésének esélyét a brit kórházakban, most más rezisztens baktériumtörzsek száma emelkedik. Az E-coli-s és Klebsiellás esetek száma kétharmadára nőtt az elmúlt években, a leggyakoribb, kórházban szerzett fertőzések okaivá téve ezeket Nagy-Britanniában.

Az Egészségügyi Minisztérium 2013-ban úgy reagált a válságra, hogy elindított egy ötéves, antimikrobiális rezisztencia stratégiát.

virus

Ennek lényege egyrészt megérteni az antibiotikum-rezisztenciát. Több molekuláris adatot gyűjtenek össze arról, hogyan válik rezisztenssé a baktérium a gyógyszerekre, továbbá azt is meg kell érteni, hogyan fejlődik és terjed. Ha az adatokat országos, majd globális szinten is megosztják, azzal minden kutatónak segítenek, aki e területen tevékenykedik.

A jelenlegi gyógyszerek megőrzése

A kórházak a bakteriális fertőzéseket a jobb higiéniai körülményekkel igyekeznek megelőzni. Az egészségügyi dolgozóknak felhívták a figyelmét az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatos problémára, az orvosoknak pedig ki van adva az utasítás, hogy mértékkel írjanak fel antibiotikumot.

Szükség van az új terápiák ösztönzésére is. Ha a kormányzat egyszerűsíti a gyógyszerek engedélyeztetését és pénzügyileg is ösztönzi azokat, akkor több gyógyszer felfedezésére van lehetőség.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: