Karácsony alzheimerrel fűszerezve?

Az ünnepek az örömről, vidámságról, a pihenésről és közös játékokról szólnak. Akinek a családjában Alzheimer-kóros, vagy demens beteg él, az tudja, mennyire lényeges, hogy a család bevonja őt is a mindennapi életbe.

A mozgáson, apró feladatokon kívül a játék a legfelszabadítóbb foglalatosság a beteg szerettünk számára. Derűssé teszi, fejleszti a beszédkészségét, és kellemes hangulatot teremt.

Hogyan, és milyen játékba lehet bevonni beteg szerettünket?

Fantáziával és empátiával. A lényeg, hogy a még meglévő emlékeire, régen megtanult dolgaira hagyatkozzunk, mert aligha tud új dolgot elsajátítani. De minden olyan pillanat, mely felidézi a beteg egy kellemes emlékét vagy sikerélményt szerez neki, hatékony ellenszere a szomorúságnak, a félelemnek és a belső nyugtalanságnak.

idosek3

Karácsonyi díszek készítése

Nem műalkotásokat kell létrehozni, itt az elfoglaltság a lényeg. Lisztgyurmából formáljon golyókat, amiket aztán ki lehet festeni és fűzérnek felfűzni. Ugyanezt alufóliából is meg lehet oldani. Ilyen gondolkodásra, beszélgetésre késztető lehet a formák kivágása, színezése, ragasztása. Az ünnepekre való készülődés megkönnyíti a betegek időbeli orientációját.

A közös éneklés

A zene és az ének gyógyító, feszültségoldó erejét nem kell részletezni. Sokszor azok a demens betegek is képesek még énekelni, akik már szinte soha nem beszélnek. De ami még lényegesebb, hogy éneklés során megfigyelhető, ahogy arcvonásaik és testtartásuk ellazul, a belső nyugtalanságuk is csillapodik.

Házimozi

A tv programok a gyors képvágásokkal, néha felkavaró jelenetekkel, zajokkal nem ideálisak a demens betegeknek. Helyette egy régi házi videó, vagy családi fényképek vetítése előhozhat pár szép emléket a szerettünk életéből.

Memóriajáték, kirakó, kártyajáték

A demens betegekre szakosodott intézményekben az ápolók a leggyakrabban kártyákkal dolgoznak, amelyeken képek vagy szócsaládok vannak, melyek bizonyos téma köré csoportosulnak. Ilyen kártyákat már az interneten is lehet rendelni, de a hozzátartozók vagy ápolók maguk is elkészíthetik.

pet_kapcsolat1

A kirakóhoz elég egy újságból kivágott és szétdarabolt kép is, amely valamilyen kellemes tájat, állatot, vagy tárgyat ábrázol. A lényeg, hogy nagyobb darabokra vágjuk, a túl apró részletekből nehezen lehet összerakni a képet és itt a sikerélmény a lényeg.

A játék vidámsággal, nevetéssel jár. A nevetés pedig magával ragad, hisz a pozitív hangulat általában könnyen átterjed másokra is. A nevetés gyógyít, hisz oldja a szorongást, félelmet és családi körben, közös játékokkal sikerül bevonni szerettünket az ünnepi hangulatba.

Forrás: