Váratlan vendég ünnepekkor: a stressz

Az ünnepi időszak közeledte sok esetben hoz olyan váratlan vendégeket is, mint a stressz és a kimerültség.

Az ajándékok beszerzése, a főzés-sütés és az év végi hajtás mindannyiunk számára nagy megpróbáltatást jelent, azonban nem kell, hogy mindez elrontsa a legszebbre tervezett napokat, ezért hát tegyünk ellene!

Stressz-források

,,A családi konfliktusok, a hosszú ideje lappangó nézeteltérések, a szabadságok ideje alatt, a több napos összezártság következtében rendszerint szép lassan felszínre kerülnek, s minden igyekezetünk ellenére épp a legmeghittebb pillanatokban robbanhat a bomba” -magyarázza dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical pszichoterapeutája.

stressz2

Jó eséllyel indulunk, ha nem csak a szabadság ideje alatt, de a mindennapok során is időben rendezzük a konfliktusokat, így magunkat és családunkat is megóvhatjuk egy kiadós ünnepi veszekedéstől. Az ajándékok vásárlása és az ünnepi étkek összeállítása jelentős megterhelést jelent pénztárcánkra nézve.

A kölcsönök visszafizetése miatti aggódás is jelentős stresszforrás. Ne rontsuk el a kikapcsolódásra szánt napokat azzal, hogy a túlköltekezés következményein rágódunk! Gondoljuk át, mennyi plusz kiadást engedhetünk meg magunknak, s valóban addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!

A kimerült szervezetet könnyebben támadják meg különböző fertőzések. Nem érdemes tehát túlhajszolnunk magunkat, mert így lehet, hogy az ünnepeket a betegágyban tölthetjük el. Tervezzünk előre mindent, kezdjük meg a készülődést akár hetekkel korábban! Ha úgy érezzük, nem jut mindenre időnk, kérjünk rokonoktól, barátoktól segítséget!

Békés ünnep és kikapcsolódás

Sok esetben túlzott elvárásaink teszik tönkre a tökéletesre tervezett napokat. Legyünk realisták, kezeljük rugalmasan a tőlünk független körülményeket! Törekedjünk arra, hogy környezetünk is jól érezze magát az ünnepek alatt! A kikapcsolódás mindenki számára mást jelent, így nem érdemes saját elvárásainkat másokra erőltetnünk, hiszen ez csak újabb problémák forrása lehet.

Az ünnepek alatt szánjunk időt magunkra is! Ha csak és kizárólag mások igényeire koncentrálunk, könnyen kimerülhetünk. Szakítsunk időt egy sétára, vegyünk forró fürdőt, vagy hallgassunk számunkra kedves zenét. Egy-egy ellopott óra alatt is jelentősen feltöltődhetünk, frissebbnek, kipihentebbnek érezhetjük magunkat.

tejfürdő

Természetes alternatívák stressz ellen

Masszázs

Az ünnepi készülődés alatt és után, érdemes masszőrt felkeresnünk! Ha erre nincs lehetőségünk, kérjük meg párunkat, hogy lazítsa el fáradt izmainkat! A nyak és váll izmainak átmasszírozásával jó eséllyel elkerülhetünk egy, a merev izomzat miatt jelentkező kellemetlen fejfájást is.

Aromaterápia

A jól ismert karácsonyi fahéj, alma, narancs és szegfűszeg illatok mellett, a stressz csökkentésére is alkalmazhatunk különböző illóolajokat. Pár csepp rozmaring, citrom és borsmenta olaj energiával tölt fel, a narancsvirág, kamilla és levendula pedig kiválóan oldja a feszültséget.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.