Tünetkövetés kell nem CT!

A fejsérülést elszenvedett gyerekek egy részénél elegendő lehet a tünetek megfigyelése, ami alapján az orvos eldönti, kinek van szüksége koponya CT-re, és kinek nem.

A komputertomográfos felvételek segítik az orvosokat a súlyos fejsérülések felismerésében és a szükséges kezelés megállapításában, ám a nagyobb dózisú ionizáló sugárzás – amellyel a CT elkészítése jár – hosszú távon növeli a gyerekek rákkockázatát. Lise Nigrovic, a bostoni Gyerekkórház munkatársa úgy véli, a gyereknél jelentkező tünetek követése elegendő lehet, illetve a tünetek változása jelzi, mikor van szükség CT-felvételre.

Nigrovic és kutatócsoportja az ország 25 sürgősségi osztályára fejsérüléssel érkezett mintegy 40 ezer gyerek adatait elemezte. A feljegyzések között szerepelt, hogy milyen tünetekkel vették fel a gyereket, valamint az is, hogy milyen vizsgálatokat és beavatkozásokat végeztek el nála.

seb1

Körülbelül minden hetedik gyereknél választották a megfigyelést (5400 fő), majd 31 százalékuknál végeztek CT-vizsgálatot.

Azoknál, akiknél nem várakoztak, hanem megfigyelés nélkül hozták meg a döntést a kezelésről, 35 százalékban készült CT-felvétel. Mindkét csoportban a gyerekek kevesebb mint egy százalékának volt komoly agysérülése. A CT-felvétel nélkül hazaküldött gyerekek közül 26-ot vittek vissza később vizsgálatra, közülük egynél találtak az elvégzett szkenneléssel agysérülést. A tanulmányt részletesen a Pediatrics szakfolyóirat online kiadásában hétfőn ismertették.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.