Nem csak a nagyapa kaphat stroke-ot!

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a stroke. Az agyat érintő gond sokak tudatában úgy él, hogy csakis az öregek betegsége, pedig ez nem igaz. Erről kérdeztük dr. Vida Zsuzsannát, neurológus főorvost.

Tény, hogy jellemzően a középkorú és az idősek embereket sűrűbben érinti, de ettől még a fiataloknál is előfordulhat. Erről, és magáról a stroke-ról kérdeztük dr. Vida Zsuzsannát, a Trombózisközpont neurológus főorvosát.

Mi is pontosan a stroke?

„A stroke tulajdonképpen az agyi érrendszerben kialakult változás, vérellátási zavar, amely rövid, átmeneti, rövid, vagy tartós agyi működészavart okoz, attól függően, hogy mely agyi ereket ill az agy mely területét érinti. A stroke lehet vérzés, vagy éppen fordítva, vérhiány, vagyis isémiás eredetű is. Ha az ér elzáródása okozza a gondot, akkor is két formáról beszélhetünk: amikor helyben képződik az eret elzáró képlet – vagyis trombózis -, illetve embólia, amikor valahonnan odasodródik egy rög (általában vérrög vagy mészből és zsírból álló tovasodródó plakk)” – mondja a szakértő.

agy_katt4

Valóban érinti a fiatalokat is ez a probléma? Lehet ellene tenni valamit, illetve vannak hajlamosító tényezők is?

„Sajnos a stroke nem csak az idősek betegsége, bár 40-45 éves kor felett valóban megnő a gyakorisága. Vannak azonban hajlamosító tényezők, amiket ha felismernek, akkor komolyabb odafigyeléssel és kezeléssel lehet tenni a stroke ellen. Ilyenek a véralvadási problémák, vagy az örökölt ér degenerációk (például értágulat). Ha ezek a tényezők megvannak, akkor az erek ultrahangos vizsgálata, illetve gyógyszeres, vagy műtéti beavatkozás is indokolt lehet. A fiataloknál  a vérzés hátterében gyakran áll veleszületett érfejlődési rendellenesség, kóros értágulat, ugyanakkor isémiás eredetű stroke is előfordulhat már ebben az életkorban, különösen, ha a beteg valamilyen örökölt véralvadási zavarban szenved. Sajnos ez utóbbi betegségre gyakran csak a már lezajlott agyi érkatasztrófát követő kivizsgálás során derül fény. ”

Az öröklött betegségek mellett lehetnek olyan tevékenységek, esetleg gyógyszerek, amikre figyelni kell, ha a hajlamosító tényezők fennállnak?

„Igen, a hölgyek esetében még egy dologra erősen oda kell figyelni. A fogamzásgátlók szedése ugyanis fokozza a stroke rizikóját azoknál, akik valamilyen véralvadási zavarra hajlamosító gént hordoznak, éppen ezért nem mindegy, hogy ki és hogy milyen életkorban nyúl ezekhez a tablettákhoz. Véralvadási vizsgálatokkal, illetve szakember segítségével ezek a lehetőségek kizárhatóak.” – mondja dr. Vida Zsuzsanna, a Trombózisközpont neurológus főorvosa.

Forrás: