Koncert az alzheimeres betegekért

Koncerttel hívják fel a figyelmet a gyógyíthatatlan Alzheimer-kórra pénteken, a betegség világnapján a budapesti Vörösmarty téren

A rendezvényen fellép Bagdi Bella énekes, Berkes Gabriella musical színművész, Berkes Olivér előadóművész, Dávid Viktória Lyra-díjas gospelénekes és a Jazz And More – közölte a szervező pénteken az MTI-vel.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság "Álljunk ki! Beszéljünk róla! Tudom! Teszem!" mottójú, világméretű kampányához csatlakozva ezen a napon indul útjára a "Jobb Veled a Világ – ÉlőLáncReakció" elnevezésű kampány, amely az Alzheimer-kórt övező stigmák, tabuk és tévhitek megszűnését segíti elő. Emellett megteremti a lehetőségét annak is, hogy a szeretet, az elfogadás, az összefogás, az egymásért érzett felelősség kimagasló példája legyen itthon és világszerte is.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) idei világjelentése szerint 2010-ben csaknem 36 millió ember élt demenciával (szellemi hanyatlással) világszerte. Évente 7,7 millióval növekszik az új esetek száma, azaz a világban négy másodpercenként fordul elő egy új eset. Az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 66 milliót, 2050-re pedig 115 millió fölé emelkedhet az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedők száma.

agy15

Az Európai Unióban 2010-ben csaknem 10 millió, ebből Magyarországon 160 ezer volt az Alzheimer-betegek száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely az esetek 70 százalékát okozza. Az Alzheimer-kór és más demenciák a betegek életvitelének minden aspektusát károsan befolyásolják, csakúgy, mint a környezetük, elsősorban a gondozóik életét.

Az Alzheimer-világjelentés szerint a 36 millió beteg 75 százalékát hivatalosan nem diagnosztizálták, ezért sokan nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.

A 2012. április 11-én közzétett jelentésében a WHO felismerte a demencia problémájának méretét és összetettségét, ezért szorgalmazza, hogy a demenciát kritikus közegészségügyi fontosságúnak tekintsék a világ országai.

Forrás: