„Kapcsolórendszer” javítás

Egy legújabb technológia lényege, hogy a gerincvelő funkcióinak és információ-feldolgozó területeinek feltérképezése, előrelépést jelenthet a gerincvelősérültek kezelésében.

„Tudományosan a gerincvelőt általában úgy írják le, mint egy kapcsolórendszert, ugyanakkor az agyhoz hasonlóan a központi idegrendszer része és ugyanúgy dolgozza fel az információkat.” – magyarázta Dr. Patrick Stroman, a Kanadai Képalkotó Fizikai Intézet igazgatója.

Dr. Stroman kutatásai a sérült gerincvelő azon területeinek a feltérképezésére irányulnak, melyek a sérülés szintje felett és alatt találhatók. Célja, hogy pontosabban meghatározza a sérülés súlyosságát és a kezelés hatékonyságát. Az általa kifejlesztett új technológia akkor kap majd központi szerepet, amikor képesek leszünk áthidalni a sérült szakaszt.

shutterstock_719857811

Kísérleteiben funkcionális MRI-készüléket használt. Néhány másodpercenként képeket készített az érintett területről. Ezalatt a páciens bőrén különböző hő ingereket keltettek és azt figyelték, hogy a gerincvelő mely területei reagálnak az adott ingerre.

A kutatócsoport meglepve tapasztalta, hogy a figyelem szintje befolyásolja a gerincvelő információ-feldolgozását. „Hasonló játszódik le akkor, amikor mérkőzés közben fájdalmas inger ér bennünket. Általában a fájdalom nem tudatosul, csak a játék után.” – mondja Dr. Stroman.

Dr. Stroman gerincvelővel kapcsolatos kutatásainak nagy jelentősége lehet azok számára, akik gerincvelő-sérülés miatt krónikus fájdalomban szenvednek, de a gerincvelő funkcióját érintő betegségek, mint a sclerosis multiplex, kezelésében is hasznos lehet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.