Hajlamos vagy a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

A stroke egyike azoknak a betegségeknek, amik a legtöbb áldozatot szedik évente a világon. Sajnos, az emberek igen nagy százaléka érintett lehet, mert sok olyan tényező akad, melyek növelik ennek kockázatát – legyen az környezeti, vagy éppen belszervi probléma.

A rizikófaktorokról, és azok lehetséges elkerüléséről beszél dr. Vida Zsuzsanna főorvos, a Trombózisközpont neurológusa.

Sok egészségügyi értékre kell odafigyelni

A stroke hajlamosító tényezői között számtalan olyan egészségügyi probléma, betegség  fellehető, melyeket egy rutin kivizsgálással fel lehet deríteni, majd kezelni.

A rizikófaktorok között előkelő helyen szerepel a népbetegségnek számító magas vérnyomás, különösen, ha a mért értékeke elérik vagy meghaladják a 160/90 Hgmm-es értéket legalább két egymást követő mérés alkalmával. A megfelelő gyógyszeres kezelés beállítását követően a vérnyomás rendszeres ellenőrzése szükséges ahhoz, hogy a valóban hatékony terápia révén kiiktassuk vagy legalábbis mérsékeljük ezen rizikófaktor súlyosságát.

A cukorbetegség szintén komoly veszélyt jelenthet az agyi erekre nézve, főleg, ha az kezeletlen. A megfelelő diéta, a szakorvos által javasolt terápia pontos betartása, a gyakran fennálló testsúlyfelesleg csökkenése egyaránt fontos a vércukorszint stabilizálásában, ilyen módon csökkentve a stroke kialakulásának lehetőségét.

Ezen kívül a vér húgysavszintjének magas volta, valamint a zsírok magas szintje is hajlamosító tényezőként jelentkeznek.

stroke8

Genetikai hajlam

Egyes esetekben sajnos a genetikánkban kódolva hordozzuk a stroke lehetőségét. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen be is fog következni, csupán azt, hogy a rizikófaktorunk magasabb.

„Sajnos, egyes esetekben a genetika is növeli a rizikófaktorokat, valamint nem elhanyagolhatón szempont az sem, ha a családban már előfordult stroke. Azonban szerencsére ezek a genetikai okok vizsgálhatóak, így ha a családban már előfordult, akkor érdemes kivizsgálást kérni.” – mondja a szakértő.

Mi is tehetünk róla

Ahogyan azt dr. Vida Zsuzsanna főorvos, a Trombózisközpont neurológusa is elmondja, nem minden esetben kereshetjük a bűnöst rajtunk kívül álló okokban. Sokszor éppen mi vagyunk azok, akik megemelik a stroke kialakulásának lehetőségét.

„A stroke előfordulási gyakorisága az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. A rizikófaktorok emelkedése szorosan összefügg az életmóddal is, például ha a beteg túlsúlyos vagy évek óta erős dohányos – vagyis napi minimum 10 szál cigarettát szív el -, akkor nagyobb az esély egy agyi érkatasztrófa bekövetkeztére. A túlzott alkoholfogyasztás is negatív hatással van az erek állapotára, így érdemes annak mennyiségét is csökkenteni, különösen, ha a családban már előfordult stroke”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.