Gyógyszer a feledékenységre?

Skót kutatók egy csoportja azonban azt állítja, hogy tudnak segíteni a feledékenység problémáján. A glasgowi CPS Kutatás egy csapata az egyszerű feledékenység gyógyszerét keresi.

"Amire mi gondolunk, az nem a súlyos betegségekkel összefüggő memóriazavar." – mondta el Dr. Alan Wade a CPS Kutatás munkatársa. "A tanulmány azokat veszi célba, akik örökké elhagyják a kulcsaikat, elfelejtik a neveket, elhányják a szemüvegüket, de ez nincs összefüggésben semmilyen komoly állapottal." Wade munkatársaival azt szeretné megvizsgálni, hogy az Alzheimer-kórban alkalmazott memantin kis adagja segíthet-e legyőzni a hellyel-közzel mindennapos "elfoglalt életmód szindrómát", melyet a modern élet őrült forgataga okoz.

"Legalább óránként vétünk egy hasonló hibát. Mindannyian. Már ma is számtalan apró baklövésemet tudom összeszámolni." – magyarázta Dr. David Knopman, a Mayo Klinika neurológusa. "A memória nem olyan, mint a járás, vagy a rágógumizás. Olyan funkció, mely közel sem tökéletes az embernél. Gyakran borzalmasan tökéletlenül működik." A memória javítása tablettával úgy hangzik, mintha az új mozifilmből, a Csúcshatásból vették volna. Ebben a filmben Bradley Cooper egy írót alakít, aki emberfeletti képességekre tesz szert egy rejtélyes pirula segítségével. Knopman szerint ez azért lehet, mert az ötlet tényleg Hollywoodból származik.

shutterstock_497421

"Szerintem ez erős túlzás, hogy ez a gyógyszer bármi ilyenre jó. A mematint a közepes és súlyos Alzheimer-kór kezelésére használják. Sosem próbálták ki kellő számú egészséges emberen. Nincs rá semmilyen bizonyíték." Egy másik dolog: egy kicsit bizarr az ötlet, hogy gyógyszerrel kelljen kezelni egy ennyire triviális jelenséget.

"Ha egy jelenség minden egyes emberrel rendszeresen előfordul, például, hogy hova tettük a fecnit, amire öt perccel azelőtt írtunk, vagy elfelejtjük felhívni a házastársunkat, akkor azt miért tekintjük betegségnek? Hogy lehetne ezt gyógyítani?" – vetette fel Knopman. Vajon tényleg üdvözölné az utca embere a feledékenység gyógyszerét, vagy jobb, ha ez az elképzelés megmarad a képzelet világában?

Forrás: