Bypass migrén ellen is?

Az Iowai Egyetem kutatói szerint a migréntől szenvedő krónikusan elhízott betegek a migrén enyhülését is tapasztalják a testsúlycsökkentő gyomor bypass műtét után.

A műtétet követő három évben a betegek 70 százaléka számolt be arról, hogy nem tapasztagyolt migrént, és több mint 18 százalékuk esetében havi ötről kettő rohamra ritkult a migrén gyakorisága – számoltak be a kutatók.

„A migrén és az elhízás közötti összefüggés ellentmondásos” – állítja a kutatást vezető Dr. Isaac Samuel, az egyetem fogyókúrás műtéti programjának igazgatója. „Egyesek azt állítják, hogy a migrén kockázata magasabb az elhízott emberekben, mások szerint pedig a tünetek súlyosabbak.” A szakértő szerint több oka is lehet annak, hogy a gyomor bypass műtét enyhíti a migrént, például a beavatkozás után bekövetkező hormonális változások, vagy a zsírsejtek által termelt fehérjék.

shutterstock_646942093

„A migréntől szenvedő, kórosan elhízott betegeket érdemes rábeszélni a gyomor bypass műtétre, ha tüneteik enyhülését szeretnék” – állítja Samuel. „Az elhízott, de nem krónikusan elhízott embereket pedig arra kell bátorítani, hogy amennyiben migréntől szenvednek, tüneteik enyhítése érdekében fogyjanak le.” A kutatás eredményeit az Amerikai Metabolikus és Bariátriai Sebészeti Társaság 28. éves konferenciáján tették közzé Orlandóban.

A többi műtéthez hasonlóan a bariátriai műtétek is járnak bizonyos egészségügyi kockázattal, többek között a súlyos fertőzés, belső vérzés, vérrögképződés és halál kockázatával. A súlyos szövődmények okozta teljes kockázat körülbelül 4 százalék, a halálozás kockázata pedig egy az ezerhez.

Forrás: