Agybomlasztó zsír

A magas zsírtartalmú diéta a súlyszabályozásért felelős idegsejtek károsításán keresztül elhízáshoz vezet – hangzott el az Endokrin Társaság 93. éves találkozóján, Bostonban.

Joshua Thaler és a Washingtoni Egyetem munkatársai egérkísérletes modellen keresztül mutatták be a tipikus amerikai étrend károsító hatását. A munka a 6-10 egyedből álló állatcsoportok különböző ideig (1 nap – 8 hónap) részesültek ebben a speciális, magas zsírtartalmú diétában, a kutatók hosszú, és rövid távú elváltozásokat biokémiai módszerekkel, képalkotókkal, és sejtelemzés segítségével mutatták ki.

Az amerikai típusú étrend mintegy megkétszerezte a rágcsálók napi energiabevitelét, ami rövidesen súlygyarapodásban nyilvánult meg. Ezekben az állatokban az agy hipotalamusz régiójában gyulladás alakult ki – ez a terület tartalmazza a súlyszabályozásért felelős idegsejteket. Ezzel párhuzamosan a gliának nevezett takarítósejtek is aktiválódtak, mely jelenség a sebgyógyulás agyban való megfelelőjének tekinthető.

ehxlnyv02

A gliózis tipikusan idegsejt-károsodásra adott válasz, felfedezhető stroke-ot követően, illetve szklerózis multiplexben. A folyamat ugyan pár nap elteltével csillapodott, később azonban visszatért.

Végeredményben tehát pont azok az idegsejtek pusztultak el, melyek a testsúly-szabályozás folyamatában töltenek be alapvető szerepet. Ezeket az idegsejteket pro-opiomelanokortin neuronoknak nevezzük, és a nyolc hónapos kezelés hatására számuk szignifikáns csökkenést mutatott. Azt még nem tudni, hogy a károsodás mennyire maradandó, azonban az biztosnak látszik, hogy a testtömegre hatása van. A felfedezés akár új gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, melyek a túlzott ételfogyasztás megakadályozásán keresztül járulhatnak hozzáaz elhízás nevű népbetegség kezeléséhez.

Forrás: