3D mozi – Az agyat is zavarja?

A háromdimenziós látványt (3D) nyújtó mozi lenyűgözi az embert. Szinte a bőrünkön érezhetjük a sárkány lövellte lángot vagy a tenger simogatását.

Ám bajban vagyunk, ha ahhoz a harmincöt százalékhoz tartozunk, akiket veszélyeztet a 3D.

A vélemények megegyeznek abban, hogy csak tökéletesen működő szempárral élvezhető a 3D. "A két szemnek csapatként kell együttműködnie, és mindkettőből egyformán tiszta kép kell, hogy az agyba jusson, ahol a két kép egyesülhet" – mondta egy amerikai lapnak James D. Salz, a Dél-kaliforniai Egyetem szemészprofesszora.

A kancsalság, a szemmozgató izmok gyengesége vagy az agy hibás működése, ha nem képes összerakni a két szemből érkező információkat, oda vezethet, hogy nem látjuk a 3D-t. Az emberek öt-nyolc százaléka nem, harminc százaléka pedig nehezen tudja értelmezni ezt az egyedi látványvilágot.

Egy tárgy közeledtével a szem a valóságban kétféle mozgást végez. A szemgolyók befelé fordulnak, a lencsefüggesztő izomrostok pedig az éleslátás érdekében megfeszülnek, megváltoztatva a szemlencsék alakját.

Más történik, amikor a térbeli mozgást egy állandó távolságban lévő sík felületen észleljük. A szemgolyók ugyanúgy befordulnak a közeledő tárgy láttán, a szemlencsék azonban nem változtathatják meg formájukat, mivel a kép így életlenné válna.

szem71

A természetellenes szemmozgás szemfáradtságot okoz, az agyat pedig az fárasztja, hogy folyamatosan felül kell írnia a szemlencsék alakváltozásra irányuló, reflexszerű mozgását.

Az agyat az is összezavarja, hogy egymásnak ellentmondó információk érkeznek a belső fülben lévő egyensúlyi szervből és a végtagok nyomásreceptoraiból. "Amikor meghatározott irányba mozgunk, a belső fülben lévő folyadék is megmozdul, amit elektromos impulzusok közvetítenek az agyba. Ezek alapján az agy eldönti, hogy mozgunk-e vagy sem. Érzékeny embereknél fejfájást és hányingert okozhat, ha a szemük például repülést, a belső fülük azonban helyben ülést érzékel" – jelentette ki Robert M. Wiprud gyógyszerészprofesszor.

Hasonló problémát okoznak a kétdimenziós filmek, például kézi kamerás felvétel vagy képstabilizátor nélkül rögzített családi videók is előidéztek már. Viszonylagos rövidségük miatt azonban egyik sem olyan veszélyes, mint a többórás filmek, amelyeknek a megtekintése akár huzamosabb ideig tartó látászavart is okozhat.

Mindennek ellenére a magyar betegek sem a neurológiai, sem a szemészeti klinikákat nem lepték el a 3D okozta problémákra hivatkozva, és egyetemeinken sem folyik kutatás a kérdésben. De jó tudni: a tévézés is bevallottan a 3D-s technológia felé halad.

Forrás: