17 meglepő dolog, ami befolyásolja a stroke-ot! – 2. rész

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fenyegessen minket a stroke veszélye? Ha bizonyos szabályokat betartunk, sokkal kisebb lehet a kockázat!

11. Meditáljunk!

Hagyjunk időt magunknak arra, hogy lenyugtassuk agyunkat, testünket, amely a belső gyógyulást elindítja. Egy kis amerikai tanulmány elárulja, hogy a szívbetegségben szenvedő alanyok, akik alkalmazták a transzcendentális meditációt naponta kétszer, 48 százalékkal kisebb eséllyel kaptak stroke-ot illetve szívinfarktust azokhoz képest, akik csak egészségügyi oktatáson vettek részt. Az ötéves követés is arra mutatott rá, hogy a meditálók körében jelentősen csökkent a harag érzése és a vérnyomás is.

12. Kerüljük a rossz levegőt!

A tudósok teóriája szerint a rossz levegő belélegzésének hatására a koszorúerek kevésbé lesznek rugalmasak. Amennyiben valakinél fokozott a stroke kockázata, rossz levegőjű napokon a forgalomban ne sétálgasson!

Egy tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a Bostoni övezet lakói 34 százalékkal esélyesebbek voltak az iszkémiás stroke-ra  a mérsékelten jó – illetve jó levegőjű napokon, különösen, ha a forgalom levegőjének is ki voltak téve. A rizikó 12 órával a forgalmi levegőnek kitettség után volt a legnagyobb.

13. Szedjük a gyógyszereket utasítás szerint!

Néhány népszerű orvosság, valamint vény nélkül kapható gyógyszer magasabb stroke-rizikóhoz köthető. Ha például rendszeresen szedünk ibuprofént, a stroke kockázata 3-szor nagyobb, mint ha placebót használunk – mutat rá egy nemrég végzett tanulmány. Néhány ízületi fájdalomcsillapító ugyancsak növeli a stroke kockázatát.

szervek%252888%2529

Azoknál a nőknél, akik dohányoznak és mellette fogamzásgátlót szednek, könnyebben kialakulnak a vérrögök, amely ugyancsak stroke-hoz vezet. Akik hormonpótlót szednek, szintén kissé jobban ki vannak téve a stroke rizikójának. A figyelemhiányos hiperaktivitás ellen gyógyszert szedőknél ugyanakkor nem áll fenn fokozott kockázat, annak ellenére, hogy ezek az orvosságok növelik a vérnyomást és a szívritmust.

14. Egészséges szájat!

Nem újdonság, hogy a fogak betegsége és a szívbetegségek összefüggnek. Az elmélet szerint a baktériumok megtámadják a koszorúereket, segítve a plakkok kialakulását, amelyek aztán blokkolják a vér áramlás útját. Bizonyíték ugyanakkor nemigen van arra, hogy az íny- és fogbetegségek szívbetegséget vagy stroke-ot okoznak, mégis, a szakemberek azt tanácsolják: mossuk és ellenőriztessük fogainkat gyakran.

15. Tegyük le a cigarettát!

A dohányosoknál kétszer akkora az esélye a stroke-nak, mint azoknál, akik nem füstölnek. Az iszkémiás stroke esélye 2-szer, a vérzéses stroke-é pedig 4-szer nagyobb a nemdohányzókhoz képest. Plusz, a cigarettázók legalább egy évtizeddel fiatalabban kapnak stroke-ot! A dohányzás csökkenti a vérben az oxigént, megkönnyítve a vérrögformálódást, miközben a belélegzett füst szűkíti az artériákat és könnyebben felhalmozódnak bennük a plakkok.

dohanyzas_leszokas_kepgaleria16

16. Fogyasszunk D-vitamint!

Az egészséges csontokhoz elengedhetetlen, de az agyat is védi.  Egy nemrég végzett tanulmány rámutatott, hogy akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak D-vitamint, azoknál a stroke kockázata 11 százalékkal csökkent. Hozzá kell azonban tenni, hogy a tanulmány kérdőívekre hagyatkozott – amely azt tudakolta, ki milyen gyakorisággal eszik bizonyos ételeket. Pontosabb választ egy kiterjedt klinikai vizsgálat adhat.

17. Vigyázzunk a nyaki artériákra

Ezekben ugyanis fokozottan halmozódhatnak a plakkok, ahogyan azokban is, amelyek a szívbe szállítják a vért. Ez növeli a stroke kockázatát. A plakkok eltávolítása műtéttel történhet – ez a carotis endarterectomia -, vagy sztent (nagyon apró fém cső) behelyezésére kerülhet sor, amely lehetővé teszi, hogy több vér érje el az agyat.

Ezek az eljárások is kockázatosak lehetnek azonban – tehát orvosunknak igen körültekintően kell analizálnia az ereket, általában ultrahanggal, hogy megbizonyosodjon róla: a műtét előnyei meghaladják a kockázatot.

Forrás: