Újabb dizájnerdrog került tiltólistára

Négy pszichoaktív anyag került fel a dizájnerdrogok listájára a héten, így a rendőrség már ezek lefoglalása esetén is eljárhat. A dizájnerdrogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatálybalépése között.

A dizájnerdrogok viszonylagos olcsóságuk mellett rendkívül gyorsan bukkannak fel újabb és újabb verziókban, nehezen kiszámítható, veszélyes hatásokat okozva. Az elmúlt időszakban számos tragédia okozójává váltak a kábítószerek. A módosítás nagyobb biztonságot garantál a fiataloknak és családjuknak, illetve lehetővé teszi a drogkereskedőkkel szembeni hatékonyabb fellépést.

A magyar kormány Európában az elsők között reagált az új pszichoaktív anyagok – közismert nevükön dizájnerdrogok – széles körű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben pedig megjelent az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb és újabb típusú kábítószerek elterjedését.

A Nemzeti drogellenes stratégia több módszerrel küzd a drogok ellen. Ennek része a megelőzés, a felépülés segítése és a kábítószer-kereskedőkkel szembeni szigorú fellépés is.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.