Pirula halál

Ezekben a napokban, haláluk évfordulóján két olyan hollywoodi művészre is emlékezünk, akiknek neve ha nem is cseng mindenki számára egyformán ismerősen, művészetükkel sokat adtak.

Sajnos mindkettejük halálának köze van a pszichiátriai tudatmódosító szerek egészségkárosító hatásaihoz.

Spalding Gray színész 1987-ben vált híressé Úszás Kambodzsába című filmje kapcsán. Számos más filmszerepe mellett 2001-ben a Kate és Leopold című romantikus vígjáték Dr. Geisler-jeként tűnt fel. Élete nagy részében az „örökletes depresszió hamis diagnózisa ellen harcolt, annak ellenére, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy a depresszió genetikai, illetve örökletes állapot lenne.

2001-ben, miután majdnem lebénult egy autóbalesetben, Gray 31 hónapig lábadozott. De annak ellenére, hogy koponyatörést szenvedett és fizikai trauma érte, a pszichiáterek depressziót diagnosztizáltak nála, és egy tudatmódosító szerekből álló koktélt írtak fel neki.

ajulas

A kezelési kísérletek kudarcát követően elkerülhetetlenül beutalták pszichiátriai intézményekbe, amit öngyilkossági kísérlet követett. Mivel az újabb pszichiátriai szerek és terápiák kudarcot vallottak, a lehúzó örvény egyre mélyebbre rántotta.

Ez az ember, aki soha nem szedett antidepresszánsokat egész életében” – mondta a felesége -, „és aztán öt különböző pirulából álló koktélt szedett be minden reggel feladta. Egyszerűen azt mondta: Semmi sem működik.” 2004. január 10-én, éppen tíz évvel ezelőtt, Gray elhagyta otthonát és családját, és soha nem tért vissza. Március 7-én az East Riverben találtak rá a testére. Bizonyosra vehető, hogy öngyilkosság történt.

Don Simpson, a neves hollywoodi producer életútja bár más volt, mint Gray-é, a pszichiátriai szerekkel elért végeredmény nem sokban különbözött. Simpson, olyan híres filmek producere, mint a Flashdance, a Beverly Hills-i zsaru, a Top Gun vagy A szikla. A producer komoly kábítószer problémával küzdött.

Ennek kezelésére pszichiátriai szert írtak fel neki – az egyik függőséget okozó vegyi anyagot egyszerűen egy másikra cserélték. 1996. január 19-én Simpson-t súlyos drogtúladagolás miatt holtan találták otthonában. A rendőrség 80 üveg receptre felírt gyógyszert talált a házban.

cannabis

A boncolás kimutatta, hogy egy kokainból, valamint receptre kapható serkentőszerekből, antidepresszánsokból és nyugtatókból álló koktél okozta szívbénulását és a halálát.

Sajnos nem ők az egyetlen művészek, akiket pszichiátriai kezelést vagy gyógyszerezést követően veszített el a világ. Közéjük tartozik Marilyn Monroe, Judy Garland, Fraces Farmer, Ernest Hemingway, Del Shannon, Kurt Cobain – és még hosszan lehet folytatni a sort.

És bár az ember könnyen azt gondolhatja, hogy a művészek élete annyira viharos és a siker nyomása annyira igénybe veszi őket, hogy az ilyesfajta sors elkerülhetetlen, mára bebizonyosodott, hogy számos pszichiátriai szer okozhat mellékhatásként öngyilkossági késztetést vagy erőszakos gondolatokat. Olyan emberekben, akiknek a lelke eleve érzékenyebb, az ilyen hatás sokkal pusztítóbb lehet.

Forrás: