Jutalmad egy kis alkohol!

Egy nemrég végzett kutatás segíthet jobban megérteni, miként hat az alkohol az agyműködésre és hozzájárulhat új, hatékonyabb terápiás módszerek kifejlesztéséhez.

A kutatók pozitron emissziós tomográf (PET) segítségével vizsgálták meg az alkohol agyműködésre gyakorolt hatásait 13 alkoholistán és  kontrollcsoportként  12 egészséges emberen. A résztvevők agyában mindkét csoport tagjainak esetében endorfin szabadult fel a nucleus accumbensben és az orbitofrontális kéregben. Az endorfin egy, az agyban termelődő természetes ópiát-hatással rendelkező fehérje. Minél több endorfin szabadul fel a nucleus accumbensben, annál nagyobb az eufória-érzet. A vizsgálati adatok szerint az alkoholisták esetében az orbitofrontális kéregben felszabaduló endorfin egyre erősödő részegséggel járt együtt. Ez a jelenség a kontrollcsoportban lévő egészséges önkénteseknél nem fordult elő.

"Ez az első alkalom, hogy emberek esetében sikerült kimutatni az alkoholfogyasztás utáni endorfin-felszabadulást az agy két különböző régiójában" – olvasható az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont (Kalifornia Egyetem) munkatársainak jelentésében.

l5m093fw

"Állati modellek alapján már vagy 30 éve sejtjük a mechanizmus működését, de csak most sikerült megfigyelnünk a jelenséget emberek esetében is" – mondta el Jennifer Mitchell, a Gallo Központ klinikai projekt igazgatója. "Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a feltevéseink helyesek voltak."

A kutatók szerint azzal, hogy felismerték, az alkoholfogyasztás hatására pontosan mely régiókban szabadul fel endorfin az agyban, könnyebben lehet majd célzott, a leszokást segítő gyógyszereket kifejleszteni. "Világos, hogy az alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyműködést, ezért érzik az alkoholisták kellemesebbnek az ivás hatásait" – tette hozzá Mitchell professzor. "Ez az eufória-szerű érzés lehet az oka a későbbi mértéktelen alkoholfogyasztásnak."

A kutatás részletes leírása a Science Translational Medicine című szaklap legutóbbi számában olvasható.

Forrás: