Hétvégén ne gyújts rá!

Azok, akik csak a hétvégéken dohányoznak, pontosan ugyanannyira károsítják a memóriájukat, mint akik napi rendszerességgel cigiznek – derült ki a Northumbria Egyetem kutatásából.

"Az új kutatás azt sugallja, hogy azok, akik dohányzásukat csak a hétvégékre korlátozzák, ugyanolyan mértékben károsítják a memóriájukat, vagyis nincs különbség azokhoz képest, akik hétköznap is cigiznek" – magyarázta Dr. Tom Heffernan, a kutatás vezetője. A dohányzás okozta memória csökkenést eddig is az agy zsugorodásával hozták összefüggésbe, a kutatók most azonban arra voltak kíváncsiak, hogy számít-e, ha valaki csak a hétvégéken dohányzik.

dohanyzas20

A kutatásban 28 szociális dohányost (akik egyszer vagy kétszer cigiztek a héten, akkor azonban alkalmanként 20 szálat is elfüstöltek) hasonlítottak össze 28 nemdohányzó, valamint napi 15-20 szálat szívó önkéntessel. A résztvevőket megkérték, hogy nézzenek végig egy rövid videót figyelmesen. Ezután bizonyos kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekkel a memóriájukat tesztelték, mint például, hogy mit mondott az egyik szereplő a boltban. Az eredményekből kiderült, hogy a két dohányzó csoport sokkal rosszabbul teljesített a kontrollcsoporthoz képest, függetlenül attól, hogy csak a hétvégenként gyújtottak-e rá.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.