Hegyibetegség?

Az acetazolamid, az akut hegyibetegség megelőzésére általánosan alkalmazott gyógyszer egyes felhasználókban enyhítheti a tüneteket. Az Indianai Orvosi Egyetem kutatása szerint a gyógynövénytartalmú kiegészítők azonban nem hatékonyak az állapot kezelésében.

Az akut hegyibetegség, más néven magassági betegség pontosan olyan érzés, mint a másnaposság, de az előbbi egy vagy két teljes napig is eltarthat – magyarázta Dr. Peter Hackett, a telluride-i Magassági Betegség Intézet igazgatója. A szakértő szerint a coloradói síparadicsomban megérkezéskor a turisták közel 40 százaléka tapasztalja a fejfájás, a hányinger és a kimerültség tüneteit.

Az Annals of Emergency Medicine decemberi számában megjelent tanulmányban az indianai egyetem kutatói Dr. Rawle Seupaul vezetésével hét olyan tanulmányt elemeztek, amelyek a gyógyszerek és a gyógynövényes kiegészítők hatásait vetették össze az akut hegyibetegség kezelésében. Három kísérlet az acetazolamidot vizsgálta, melyet az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kifejezetten a magassági betegség megelőzésére hagyott jóvá. Az összetevő a légzés serkentésével gyorsítja fel a szerezet természetes alkalmazkodását a nagy tengerszint feletti magassághoz, ami fokozza a vér oxigénszintjét. A többi kutatás a gabapentin, a sumatriptan, az antioxidánsok, a magnézium és a ginkgo biloba hatásait vizsgálta. Mindegyik kutatás 2000 után készült legalább 50 ember részvételével.

r4b698zp

Az eredmények alapján az acetazolamid napi kétszer 125 mg illetve napi egyszer 750 mg közötti adagokban a gyógyszert szedők egyharmadában megakadályozta a tünetek jelentkezését. A gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai közé tartozott a zsibbadás, a gyakori vizelés és az ízérzékelés megváltozása. Bár a gabapentint és a sumatriptant jellemzően nem akut hegyibetegség kezelésére írják fel, a gabapentin esetében minden hatodik, a sumatriptan esetében pedig minden negyedik személyben akadályozták meg a tünetek jelentkezését.

Ezzel szemben az antioxidánsok, a magnézium és a ginkgo biloba szedése mellett az alanyok ugyanolyan arányban tapasztaltak magassági betegséget, mint a placebót szedő alanyok. Seupaul szerint tehát bár óriási a lelkesedés az antioxidánsok és a gyógynövények iránt, ez esetben a bizonyítékok nem támasztják alá hatékonyságukat.

Forrás: