Energiaital minimális koffeinnel!

A kanadai kormány szigorúan korlátozza az országban értékesített energiaitalok koffeintartalmát, de nem minősíti azokat kizárólag gyógyszertárban kapható, serkentőszert tartalmazó termékeknek.

A kanadai egészségügyi miniszter, Leona Aglukkaq bejelentette: egy adag energiaital koffeintartalmát a jövőben 180 milligrammban korlátozzák, amely egy közepes bögre kávéban megtalálható mennyiséggel egyezik meg. A koffeintartalom mértéket pedig ezentúl mindig fel kell tüntetni a termékek csomagolásán.

A bevezetésre kerülő limit elég magas lesz ahhoz, hogy ne befolyásolja az energiaitalok nagy részét. Egy 250 milliliteres Red Bullban például 80 milligrammnyi koffein van. Ez kevesebb mint egy átlagos bögre kávé, de kétszer több mint egy normál kóla tartalma.

04th7i5x1

A kanadai egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága korábban azt javasolta, hogy az energiaitalok kerüljenek át a "serkentő-szereket tartalmazó italok" kategóriájába és ennek megfelelően kizárólag a gyógyszertárakban legyenek beszerezhetőek. Az üdítők átkerültek a "természetes egészségügyi termékek" csoportjába, ám a kormány most visszasorolta azokat az élelmiszerek közé, az összes vonatokozó tartalom-feltüntetési szabály betartásának elvárásával.

A szakértői biztosság szerint egyelőre nem tudni biztosan, hogy a koffein milyen reakcióba lép az energiaitalok többi összetevőjével, amelyek nem találhatóak meg egy átlagos kávéban. A kanadai kormány becslései szerint havonta hétmillió energiaitalt értékesítenek az országban.

Forrás: