El a kezekkel a csattanó maszlagtól!

Tekintsük műtárgynak a csattanó maszlagot, hiszen ahogy a múzeumi képeknek, úgy ennek a növénynek is csak a látványát ajánlott élvezni!

Már egészen fiatalon megtanítják, hogy ne vedd a szádba az utadba kerülő dolgokat, beleértve a növényeket is. Ez kicsiként nagy kísértést jelent, hiszen a kíváncsiság mellett az érdekes külsővel dicsekvő környezet hívogat, hogy érintsd, szagold, vagy kóstold meg.

A kirándulások alakalmával a jól ismert veszélyes és mérgező növények mellett, a csattanó maszlag ugyancsak helyet kap a tiltólistán erősen hallucinogén hatása miatt.

Kiszámíthatatlan használat

Az orvostudomány nyugtatót készített a növény hatóanyagaiból, s ez után már csak egy lépés választotta el a csattanó maszlagot az utcai megjelenéstől, ami be is következett. A maszlagból készült szer azonban veszélyesebb, mint gondolnánk, mivel előállításának körülményei – attól függően, hogy a növény mely részeit, és milyen formában használták fel -, illetve a fogyasztó egészségügyi állapota, életkora egyaránt befolyásolja a hatást. Ez alapján a súlyosan mérgező növény halálhoz is vezethet, az ijesztő hallucináció mellett.

csattanomaszlag_198

Használata

Mivel a tudati befolyásoltságot, képzelgéseket okozó hatóanyag a csattanó maszlag minden részében megtalálható, így számos variáció áll a kísérletező kedvű, felelőtlen fogyasztók előtt. Mindezt súlyosbítja, hogy a drogként terjedő növényből sokan saját kezűleg készítenek „élvezeti cikket”. A maszlag levelei és magjai tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű alkaloidot, így elsősorban ezeket a részeket fogyasztják főzve, rágva, tekerve.

Mindet vagy semmit

Míg néhány fogyasztó extrém hallucinációkat él át, miközben képzelete olyan helyre zárja be négy, tíz, de akár tizenkét órán át, amelyre a legkevésbé sem vágyott, addig mások számára szinte semmilyen hatást nem eredményez a csattanó maszlag fogyasztása.

A növény hatásával azonban cseppet sem érdemes játszani, mert előre kiszámíthatatlan a mérgezettség foka, a szervezet reakciója, és az agyat bénító félelemben tartó képzelgés mértéke. A legtöbben „mellékhatásként” számíthatnak több napos kórházi kezelésre is.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: