A kokain hatással van a zöldhályogra!

A legújabb kutatások szerint a kokainhasználat 45 százalékkal növeli a nyílt zugú glaukóma (a zöldhályog leggyakoribb formája) kialakulásának esélyeit.

A szakértők szerint a zöldhályogban szenvedő kokainisták esetében az átlagéletkor közel 20 évvel alacsonyabb, mint azoknál a betegeknél, akik nem aktív droghasználók. A kutatók remélik, hogy a vizsgálati eredmények új kezelési módszerek kifejlesztésére ösztönözhetik az orvosokat. A glaukóma amúgy jelenleg a második leggyakoribb, vakságot okozó betegség az Egyesült Államokban.

"A kábítószerhasználat és a nyílt zugú zöldhályog kialakulásának kapcsolata nem világos teljesen, de ha bebizonyosodik, hogy a kokain valóban kiváltó oka lehet a betegségnek, a mechanizmus megértése új, a vakság megelőzésére irányuló terápiás módszerek kifejlesztését eredményezheti" – nyilatkozta Dustin French, az indianapolisi Veterán Ügyek Tanszékének kutatója.

ztvln8r73

A Journal of Glaucoma című szaklap szeptemberi számában megjelent kutatás elkészítése során a tudósok összesen 5.3 millió férfiről és nőről gyűjtöttek adatokat. Az eredmények szerint a páciensek 1.5 százaléka szenvedett glaukómában és 3.3 százalékuk használt kokaint.

Bár a vizsgálatok nem bizonyítják egyértelműen, hogy a kokain zöldhályogot okoz, a szakértők szerint a kábítószer jelentősen növeli a betegség kialakulásának esélyeit- különösen a tinédzsereknél és a 20-as éveikben függővé válóknál.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek a kokainhasználat hosszú távú hatásainak elemzésére.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.