A függőség legyőzésének 5 lépése

Amikor egy függő eljut arra a pontra, hogy nem tudja letenni a narkotikumokat, és nem tud megküzdeni a valósággal, akkor úgy érzi az érzelmi traumák okai a körülötte lévők.

1. Fogadjuk el a problémákat!

Az első lépésként fogadjuk el, hogy problémákkal küzdünk. Ha nem tudjuk elfogadni, nem leszünk képes a gyógyulásra sem.

2. Önelemzés és felelősség

Ha elfogadtuk a probléma létét, akkor nézzük mélyen önmagunkban és vállaljuk a felelősséget, azokért a károkért, amit okoztunk a körülöttünk lévőknek. Legyen bátorságunk a szembe nézni a következményekkel és minden tettünkkel. Ez után próbáljuk meg helyrehozni azokat.

3. Kérjünk segítséget!

Próbáljunk megszabadulni a függőségtől, ha nem megy, kérjünk segítséget. A gyógyulási folyamatban folyamatos erkölcsi és fizikai támogatásra szorulunk. A családunk, a barátaink, a házastársunk, akikre támaszkodhatunk a mindennapokban, hogy legyőzzük a betegséget.

alkohol-fuggoseg

4. Tervezzük meg a leszokást!

A narkotikumokra könnyű rászokni, de nehéz leszokni róluk. A rehabilitációs folyamat hosszú és kemény munkát kíván meg. Épp ezért érdemes valamilyen stratégiát felállítania, amit be kell tartanunk.

5. Gondolj a kudarcokra is

A rehabilitáció során sajnos kudarcokkal is szembe kell néznünk. Többek közt fizikális, mentális kudarcokkal, de ez velejárója a leszokás folyamatának. Szembe kell néznie ezekkel a kudarcokkal.

A függőség kezelése az egyik legnehezebb dolog, amin egy ember keresztül mehet. Nem lesz egyszerű a folyamat, és fel kell készülni arra, ha esetleg visszaesést tapasztalunk. De nem szabad feladni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.