Ne dörzsöljük túl erősen a fogakat!

A fogak érzékenységéhez vezethet a túl erős dörzsölés fogmosás közben, illetve a savas ételek és italok fogyasztása is, derült ki az amerikai Általános Fogászakadémia felméréséből.

A 700 megkérdezett fogász egyharmada szerint, az érzékenységet elsősorban a savas ételek és italok, másodikként pedig a helytelen ,,túl erőteljes" fogmosási technika okozza. A fog érzékenysége ugyanis a fogakban futó idegek irritációja miatt alakul ki.

Általában egy, vagy több fogat érint, hideg, vagy forró ételek, italok fogyasztásakor, s hideg levegő belégzésekor jelentkezik, többnyire hirtelen, éles fájdalom formájában. Amerikában legalább negyvenmillió felnőtt szenved tőle.

Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a fogzománcot, és károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet.

fogkrem8

A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik. A felmérésből kiderül, hogy a fogorvosok bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, a bulímiát, valamint a refluxbetegséget is okolják a zománckárosodásért, illetve a fogak érzékenységéért.

A fájdalom csökkentése érdekében ajánlják, a megfelelő fogkrém és puha fogkefe kiválasztását. Napi minimum kétszeri fogmosást javasolnak, melyek két-három percig tartanak, és ajánlják a fogselyem rendszeres használatát is.

A fogkefét 45 fokban, tenyerünk helyett az ujjaink között tartva finoman, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást! Célszerű továbbá kerülni a savas ételek és italok, így az üdítők és citrusfélék fogyasztását.

Forrás: