Fog-művészet

Tejfogak felhasználásával készítenek tudományos-művészeti projektet.

A brit gyerekeket arra kérték fel, hogy adományozzák oda kiesett tejfogaikat egy egyedülálló tudományos-művészeti projekt számára. A projekt keretében egy látványos, csillogó szobrot készítenek kristálygyantából, melyet a művészek fehér tejfogakkal fognak díszíteni.

Ennek a tudomány és a művészet összefogásából készülő projektnek az elsődleges célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a felnőtt őssejtekben rejlő hatalmas regenerációs potenciálra. Gina Czarnecki, szobrászművész és Sara Ranklin, a londoni Imperial Főiskola őssejt-biológus professzora abban bízik, hogy több ezer gyerek fog kiesett tejfogával hozzájárulni a tudományos-művészeti projektjük sikeréhez.

tejfog1

A tejfogakból készülő műalkotás egy két méter magas és két méter széles víz alatti korallkastélyra fog emlékeztetni. A szobrot először 2011 decemberében mutatják be a liverpooli Bluecoatban, majd 2012-től a londoni Tudományos Múzeumban állítják ki.

Az elmúlt években a tudósok felfedezték, hogy a kioperált csontok és ízületek, illetve a köldökzsinór és a műtéti úton leszívott zsír nagyon gazdag őssejt forrásoknak számítanak. A kutatók elkezdték feltárni a felnőtt őssejtekben rejlő óriási terápiás lehetőségeket, aminek köszönhetően a csonttörések és a hasonló sérülések, illetve a szívbetegségek és a rák is gyógyítható lehet. Tejfogakból is ugyanúgy ki lehet vonni a felnőtt őssejteket, és a tudósok éppen azon dolgoznak, hogy ezekből a sejtekből új fogakat növesszenek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.