Az ínyvérzés 8 leggyakoribb oka

A népesség közel ötöde tapasztalja magán, de csak kevesen fordulnak orvoshoz az ínyvérzés miatt. Holott kezeléssel nem csak a fogvesztés, de az egész szervezetet érintő betegségek is megelőzhetők. 

Nem csak a vérzésre kell figyelni!

A legtöbben csak arra figyelünk fel, amikor az íny elkezd vérezni, holott egyéb figyelmeztető tünetek is figyelmeztethetnek a bajra. Amennyiben nem konkrét sérülés áll a háttérben, mindenképpen figyeljünk oda, ha az íny bepirosodik, ha érzékennyé válik, ha fáj, ha visszahúzódik, illetve ha szokatlanul kellemetlenné válik a lehelet, esetleg kilazulnak a fogak. Ezekkel a tünetekkel már csak azért is orvoshoz kell fordulni, mert ki kell zárni olyan komoly alapbetegségeket, mint a vérzési rendellenességek vagy a leukémia.

fog, íny, vérzés

Amíg a gyerekeknél döntően a helytelen fogmosási technika vagy sérülés okozza a vérzést, a felnőtteknél ez az idősödés velejárója is lehet. Emellett bizonyos fertőzések is okozhatják az íny gyulladását, ami érzékenységgel, vérzéssel, felpuhulással járhat és hozzájárulhat a fogak kilazulásához. Éppen ezért fontos a szakorvosi kivizsgálás, hiszen néha nem könnyű megtalálni az okot, és kezelni az ínyvérzést.

Az ínyvérzés 8 leggyakoribb oka

1.Sérülés :Könnyen felsérthetjük a fogínyt, ha helytelenül mosunk fogat, túl erősen fogselymezünk, esetleg túl erősen használjuk a fogpiszkálót.   

2. Betegségek: A fogínyfertőzés, a visszahúzódott vagy elgyengült íny önmagában is lehet betegség. Az ellenőrzés során a fogorvos a fogszuvasodás, a fogkövesedés vagy a periodontitis jelei után is kutat, valamint ellenőrzi, hogy az esetleges sebek nem terjesztenek-e olyan fertőzést, ami ínyvérzést okozhat.

3. Szervi betegségek: Máj-, vese- artériás- vagy hajszálér-problémák, cukorbetegség vagy szívproblémák miatt is kialakulhat ínyvérzés.

4. Hormonális változások: A terhesség és más hormonális változások is együtt járhatnak az íny vérzésével.

5. Vérzési rendellenességek: A véralvadási betegségek, az alvadási faktorok hiánya, a leukémia, a hemofília kizárása miatt is fontos az orvosi ellenőrzés.

6. Hiányállapotok: Bizonyos anyagok, például a C-és a K-vitamin hiánya is lehet az ínyvérzés oka.

7. Bizonyos terápiák, gyógyszerek: Egyes szerek – például véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók – tartós szedése vezethet ínyvérzéshez, csakúgy, mint a sugárzás- és kemoterápia.

8. Forró ételek és kemikáliák: Ha megégetjük az ínyünket, az könnyen vérezni kezdhet. Irritációból eredő sérüléshez vezethetnek még az ételekben, italokban, szájvizekben, fogfehérítőkben, gyógyszerekben található kemikáliák, savak is. 

fogászat, fog, fogorvos

Fogvesztést és szívbetegséget is okozhat a fogínygyulladás

“Az ínyvérzés mindenképpen figyelmeztet a fogíny gyulladására, amit azért is kell komolyan venni, mert ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez egy nagyon gyakori probléma, ami döntően a szájban található, gyulladást okozó baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki” – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina fogorvos. 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tartós, visszatérő ínygyulladással nem csak a fogvesztés kockázata nő, de olyan betegségeké is, mint a demencia, a szívbetegségek, az ízületi problémák vagy a merevedési zavarok. A szakember szerint a megoldás alapja a szájhigiénia, amely minimum napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll. A fogorvos pedig akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást és annak esetleges súlyos következményeit.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.