Vírusos megbetegedés: Eddig 111 halott!

Legalább tucatnyi óvoda zárt be Vietnamban a vírusos kéz-, láb- és szájbetegség miatt, amelyben eddig 111 gyermek meghalt és 57 ezer megbetegedett az év eleje óta – közölte a kormány.

A dél-vietnami Hau Giang tartományban tíz óvoda tíz napig zárva tartott, hogy ez idő alatt fertőtleníthessenek és megvizsgálhassák a gyerekeket – mondta Nguyen Van Muoi, a tartományi tiszti orvosi szolgálat vezetője. Négy iskola a múlt héten nyitott meg újra az elrendelt bezárást követően.
A tartományban június óta 361 beteg gyereket regisztráltak, közülük mintegy 50-et kórházba kellett szállítani.

Egy másik déli tartományban, Bac Lieuban, valamint a közép-vietnami Dak Nongban legalább három óvodát zártak be – közölte hétfőn a vietnami állami hírügynökség, a VNA.

allergia214

A lázzal, szájkörnyéken fekéllyel, kézen és lábon bőrkiütéssel járó betegség a hat évnél fiatalabb gyermekek körében fordul elő gyakran. A cseppfertőzéssel terjedő vírus ellen nincs vakcina, azonban általában egy hét alatt kezelés nélkül, magától elmúlik. Súlyos esetekben agyhártyagyulladást válthat ki, ami akár idegbénulást vagy halált is okozhat.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hetente több mint kétezer vírusos megbetegedésről számolnak be. Egy átlagos évben a vírus 15 ezer gyermeket betegít meg Vietnamban, ebből 20-30 halállal végződik.
Idén eddig több mint 57 ezer megbetegedést jegyeztek fel országszerte, szeptember 22-ig 111-en haltak bele a vírusfertőzésbe, az esetek kétharmadában három évesnél fiatalabb gyermek halt meg. Vietnam déli tartományai érintettek leginkább, az esetek 70 százaléka ott fordul elő.

Forrás: