Valentin-napon is ugrálnak a bacik!

„Február közepén tetőzik az influenzajárvány, és ez a megfázásos, köhögéses betegségeknek is az időszaka. Már akkor képesek vagyunk megfertőzni vele másokat, amikor még magunkon sem érezzük a tüneteket” – figyelmeztetett Jorge Parada, a Loyola Egyetem gyógyszerész professzora.

Általában az időjárás változását okolják ezen betegségek terjedéséért, pedig a fertőzéseket az emberek adják át egymásnak. „A túl meleg vagy túl hideg idő valóban nyomás alá helyezi a szervezetet, ami hatására könnyebben elkapjuk a különböző betegségeket. Az igazi kiváltó ok azonban a baktériumnak a szervezetbe történő bejutása” – mondta el Parada. Véleménye szerint az, aki a szabad levegő helyett zsúfolt bevásárlóközpontokban tölti ilyenkor az idejét, fokozottan kiteszi magát a fertőzésnek.

Egymás poharából inni, vagy közös villával enni a desszertet kétségkívül romantikus, ám veszélyes tevékenység. A közös szőlőzsírhasználat, a párral megosztott párna vagy szalvéta szintén fertőz, akkor is, ha a tünetek még egyik félnél sem jelentek meg.

ui21jlbn

Mit tehetünk? Mindenképpen oltassuk be magunkat influenza ellen, ezzel ugyanis magunkat és a szeretteinket is megvédjük. Mivel a fertőzés a nyálkahártya közvetítésével terjed, soha ne használjunk közös evőeszközöket, és ne ölelgessük vagy puszilgassuk a többieket, ha nem érezzük jól magunkat.

Parada szerint a legjobb megoldás az influenza elleni védőoltás, amely által biztosak lehetünk abban, hogy nem fogja tönkretenni a betegség a Valentin-nap hangulatát.

Kellemes Valentin-napot mindenkinek!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.