Utazás és oltás 2. rész

A nyár a nagy utazások évszaka. A távolibb országokba, földrészekre történő kalandozásokat gyakran hosszadalmas előkészületek előzik meg. Lássuk, milyen oltásokat kell kapnunk!

A leggyakoribb oltási reakciók:

Az oltás napján, esetleg az azt követő néhány napban: bőrpír, fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés, láz, levertség, rossz közérzet. Gyógymódok: állott vizes borogatás, 38 fok feletti hőmérsékletnél lázcsillapító.

Egyéb egészségóvó tanácsok utazóknak:

Ahol nem ismerjük a csapvíz minőségét, ott palackos, dobozos, forralt vizet fogyasszunk! Étteremben csak az előttünk felbontott palackos vizet fogadjuk el! Jégkockát ne kérjünk! A tengerek és óceánok vizében lévő mérgező medúzák csípése nem csak kellemetlen bőrtüneteket, hanem allergiát is okozhat.

Ha hidegrázás, hányás, hasmenés, vérnyomásesés, esetleg légzőizomgörcs-, vagy bénulás következik be, azonnal forduljunk orvoshoz! A bőrpírt ecetes vízzel borogassuk! Sokaknál jelentkezik a tenger gyümölcseinek (halak, rákok, kagylók) elfogyasztása után ún. ,,allergiás" reakció.

Sokszor a tünetek enyhék (bőrpír, esetleg rossz közérzet, fejfájás stb.), ilyenkor csupán ételintoleranciáról van szó. Amennyiben azonban görcs, puffadás, vérnyomásingadozás, esetleg viselkedészavar követi az étel elfogyasztását, forduljunk minél előbb orvoshoz, és a későbbiekben kerüljük a tenger gyümölcseinek fogyasztását!

natha%252838%2529

Az sem ritka, hogy a nyers hal, rák, kagyló elfogyasztása után néhány órával, nappal hányás, hasmenés, láz jelentkezik. Ezt valamilyen kórokozó jelenléte okozza. A krónikus betegségben szenvedők kérjék ki hosszú utazás, nyaralás előtt kezelőorvosuk véleményét! Ne felejtsék itthon gyógyszereiket, és újra beszéljék meg azok szedését házi- és szakorvosukkal!

Külföldön, különösen Afrikában és a Távol-Keleten ne vásároljunk gyógyszert, mert számos hamisítvány van forgalomban! Ha repülővel utazunk távoli országba, földrészre, számoljunk az időeltolódás, a hőmérsékleti különbségek élettani hatásaival! Aludjunk a repülőn, ne együnk nehéz ételeket, ne igyunk alkoholos italokat! Hagyjunk időt az akklimatizálódásra!

Tanácsok a rovarok, rágcsálók és egyéb kórokozók által terjesztett fertőző betegségek megelőzésére:

A sötétedés és a hajnal közötti szúnyoginvázió idején, aki a szabadban tartózkodik, viseljen világos színű, zárt ruházatot, hosszúnadrágot stb. A szálláshelyén legyen szúnyogháló az ablakon! Használjon speciális szúnyogriasztó szereket, esetleg készülékeket!

Az ázsiai országokban honos pestist terjesztő élősködő, a pestisbolha ellen is véd a testet minél nagyobb felületen eltakaró ruházat. Az édesvizekben, folyóvizekben való fürdés, mosdás és a mezítláb járás Európán kívüli országokban nem ajánlott, a vizekben honos vérmételyféreg miatt.

A vérrel, egyéb testnedvekkel terjedő fertőző betegségek (AIDS, hepatitis B, stb.) megelőzésében fontos – különösen Afrikában és Ázsiában -, hogy kerülje a kockázatos szexuális kapcsolatokat, a gyakori partnercserét, illetve hogy ne engedje meg – lehetőség szerint – a különböző egészségügyi beavatkozásokat sem a távoli országban (fogászat, véradás, vérvétel stb.)! Kevéssé ismert, hogy a szexturizmus elterjedésével újra előtérbe kerültek olyan, elfeledettnek hitt betegségek, mint a szifilisz, vagy a gonorrhea. Kivédésükre ugyancsak a kockázatkerülő magatartás ajánlható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.