Újabb kéknyelv betegséget mutattak ki

Két állatnál mutatták ki a kéknyelv betegséget egy 350 üszőből álló Tolna megyei szarvasmarha-állományban, az állategészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette.

A betegségre fogékony állatokat tartó telepek esetében a kitörés körüli 3 kilométeres sugarú körben megemelt számban végzik a betegség elterjedtségének felmérésére szolgáló vérvizsgálatokat, 20 kilométeres körzetben pedig 30 napos megfigyelési zárlatot rendelnek el.

A  korlátozás alá vont területeken – azaz a védő- és megfigyelési zónán belül -, ahol nem kerül sor kötelező vakcinázásra, a gazdák önkéntes alapon kérhetik az állományok vakcinázását, amihez állami támogatást is igénybe vehetnek. Az új kitörés ellenére a tavalyi, Csongrád megyei eset miatt elrendelt és jelenleg is érvényben lévő megfigyelési és védőkörzetet, a korlátozás alá vont területeket nem kellet módosítani, azok továbbra is érvényesek.

inekcio_jarvany

Jelentős változást a 2014-ben elrendelt intézkedésekhez képest, hogy a fertőzött állatokat nem vágják le, hanem kezelik. Helyette az állategészségügyi hatóság végrehajtja a kitörés körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állat rovarirtó szerrel történő kezelését és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását.

Forrás: MTI