Tornázz az oltás előtt!

Az influenzával összefüggő halálozások kilencvenöt százaléka 65 éven felüliek esetében következik be, a védőoltások hatékonysága azonban az életkor növekedésével csökken.

Az influenzával összefüggő halálozások kilencvenöt százaléka 65 éven felüliek esetében következik be, a védőoltások hatékonysága azonban az életkor növekedésével csökken. Az ausztrál kutatók most toborozzák a résztvevőket a világon egyedülálló kísérlethez, amellyel azt próbálják meghatározni, hogy a vakcina beadása előtt végzett rövid testmozgás fokozza-e az oltóanyag hatékonyságát.

Dr. Kate Edwards, a kutatás vezetője elmondta, hogy hagyományosan adjuvánsokkal, más anyagok hatását módosító farmakológiai vagy immunológiai ágensekkel fokozzák az oltóanyagok hatékonyságát. A gazdaszervezet fiziológiájának módosítása a vakcinára adott válasz javítására újszerű megközelítésnek számít. A módszert fiatal, egészséges emberekben már bizonyították, az ő esetükben az oltóanyag fokozott hatékonysága még nagyobb védettséget jelent. Idős betegekben azonban, akiknek szükségük van az influenza elleni oltóanyag védelmére, jelentős változás következhet be a kimenetel tekintetében.

sulyzozas7

Edwards azt is hozzátette, hogy az oltás előtti bemelegítő testmozgás nagyon rugalmas módszer, nem jár költségekkel, és könnyedén ki lehet fejleszteni olyan gyakorlatokat, amelyeket mindenki el tud végezni. Ezzel szemben az adjuvánsok kifejlesztése hosszadalmas és nagyon bonyolult eljárás, és a mellékhatások, a klinikai kísérletek, a költségek illetve a biztonsági aggályok miatt valójában nagyon kevés adjuváns kerül a piacra.

Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul, óriási jelentőséggel bírhat a fejlődő országokban a védőoltások alkalmazásában: ha fokozza az immunválaszt, a vakcinák dózisát csökkenteni lehet, így azokon a területeken is elérhetőbbé válhatnak az oltóanyagok, ahol eddig a költségek akadályozták rutinszerű alkalmazásukat.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.