Többé nem betegszünk meg az élelmiszertől

A Minnesotai Egyetem kutatói felfedeztek és levédettek egy természetben előforduló lantibiotikumot, melyet az ételhez adva elpusztíthatná ártalmas társait, mint például a szalmonellát, az E. colit vagy a lisztériát.

A lantibiotikum az első természetes tartósítószer, mely megöli a gram-negatív baktériumokat, különösen a veszélyes fajtákat. „Célja, hogy megvédje az ételt a kórokozók elszaporodásától.” – mondta Dan O’Sullivan, az élelmiszertudományok professzora. „A természetes tartósítószerekhez képest több fajta baktérium ellen hatásos.”

A lantibiotikumot fel lehetne használni a húsok, feldolgozott sajtok, tojásos és tejes termékek, konzervek, halételek, salátaöntetek, fermentált italok és más élelmiszerek tartósítására. Az élelmiszerbiztonsági előnyei mellett a lantibiotikum könnyen emészthető, nem mérgező, nem allergén, a veszélyes baktériumok pedig nem egykönnyen válnak ellenállóvá vele szemben. O’Sullivan véletlenül fedezte fel a lantibiotikumot, miközben a baktérium genomját vizsgálta. Ezután Ju-Hoon Lee-vel, az egyetem végzett diákjával folytatta a kutatómunkát. Az intézmény technológiai üzleti irodája jelenleg gyártót keres az eljárásra.

30rhmd2e1

A nemrégiben bekövetkezett halálos szalmonellajárvány miatt is nagyon fontos a veszélyes élelmiszer-baktériumok elleni védekezés. „A szalmonellás fertőzések száma sokkal drámaiabb növekedést mutat, mint más ételmérgezéseké.” – mondta Shaun Kenned, az amerikai Nemzeti Élelmiszervédelmi Központ igazgatója. „2010-ben a legnagyobb élelmiszerbiztonsági problémát a szalmonellával szennyezett tojás jelentette.”

A szalmonella és az E. coli – mindkettő gram-negatív baktérium – az Egyesült Államokban az ételmérgezéses esetek több mint feléért felelős. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az ebből származó, évente több mint 3 000 haláleset 28 százalékában a szalmonella okozta a betegséget.

Forrás: