Teszteld az influenzát!

Két új kutatás is alátámasztotta, hogy a diagnosztikai influenza gyorstesztek pontos diagnózist adnak, alkalmazásuk az influenzás időszakban a betegek korábbi kezelését eredményezi, és segít megelőzni a betegség terjedését.

Nemrég kezdődött meg a 2012-es influenzaszezon, és késői megjelenése ellenére a becslések szerint világszerte akár 5 millió embert is érinthet. A betegek többsége felépül, de közel 500 ezer ember belehalhat a betegségbe. A legnagyobb veszélynek a kisgyermekek és az idősek vannak kitéve.

Az Annals of Internal Medicine legújabb számában megjelent két tanulmány a gyors diagnózis és kezelés jelentőségét hangsúlyozza. A víruskultúra vizsgálat pontosan diagnosztizálja az influenzát, de az eredményekre akár 10 napot is kell várni. Az újabb reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT-PCR) tesztek sokkal gyorsabb eredményt adnak, de nagyon költségesek, és speciális eszközöket igényelnek. Az olcsó és egyszerűen használható diagnosztikai influenza gyorstesztek jelentik a másik lehetőséget, de ezek pontosságáról eddig nem sokat lehetett tudni.

orvos37

Az első tanulmányban a kutatók 159 publikált cikket tekintettek át, és kimutatták, hogy az influenza gyorstesztek pontosan mutatják ki az influenzát, kizárásában azonban pontatlanabbak. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredményt mutató pácienseknek újabb víruskultúra- vagy RT-PCR vizsgálaton is át kell esniük. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a diagnosztikai tesztek hasznosak lehetnek a klinikai gyakorlatban, különösen gyermekek kezelése esetén, illetve más betegek esetében, akik az influenzával összefüggő szövődmények kockázatának vannak kitéve. Ide tartoznak a 65 éven felüliek, a terhes nők és a krónikus betegségekben szenvedő személyek. Az influenzával diagnosztizált betegek esetében az orvosok az antivirális gyógyszeres kezelés megkezdése mellett dönthetnek.

A második tanulmány során a kutatók 74 publikált tanulmány áttekintésével kimutatták, hogy az antivirális gyógyszerekkel történő korai kezelés (48 órán belül) nagyobb előnyökkel járhat, mint a későbbi kezelés. A szakértők négy gyakori antivirális gyógyszert vizsgáltak, és arra következtetésre jutottak, hogy az orális oseltamivir és az inhalált zanamivir a kezelés nélküli betegekhez képest lerövidíti az influenzás tünetek időtartamát.

Forrás: