Stop az Ebola-vírusnak – Magyarország felkészült

Nyugat Afrikában egyre nagyobb problémát okozó Ebola-járvány jelentős kihívás elé állítja a hazai szakembereket is. Különös tekintettel arra, hogy az ország tranzithely, vagyis az afrikai kontinensről közvetlen érkeznek Magyarországra menekültek.   

Hazánkban az Ebola-vírus diagnosztikája az Országos Epidemiológiai Központban és az ott működő Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban teljes körűen megoldott, a szakemberek felkészültek a vírus kimutatására, a minta beérkezésétől számított néhány órán belül eredményt adva- adta hírül az ÁNTSZ.

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) működő Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL) messzemenően alkalmas a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-vírus kimutatására, nem csak a klasszikus, hanem a legmodernebb módszerek felhasználásával is. Szakemberei európai szakértői csapat tagjaként, a helyszínen járva tájékozódtak a helyzetről és végezték a vírus kimutatását. A diagnosztikai képességet nemzetközi szinten folyamatosan tesztelik, a magyar szakemberek rendre hibátlan eredményeket érnek el. A diagnosztika többszörösen biztosított, a magyarországi laboratórium nnemcsak saját fejlesztésű, de az afrikai járvány kivizsgálásában használt reagensekkel is rendelkezik.

ebola

 A Nemzeti Biztonsági Laboratórium személyzetének hazai és nemzetközi szinten az elméleti és gyakorlati képzése folyamatos, szakemberei tagjai a legveszélyesebb kórokozók diagnosztikájával foglalkozó nemzetközi hálózatoknak és folyamatosan végzik a szükséges fejlesztéseket, felkészültségüket körvizsgálatokban igazolva. Az itt dolgozó szakemberek a csúcslaboratóriumként szolgáló Nemzeti Referencia Laboratóriumok szakemberei. A meglévő infrastruktúra és diagnosztikai képesség nem csak Magyarország járványügyi biztonságát szolgálhatja, de kapuőr szerepet biztosíthat az egész Európai Unió illetve – határ menti együttműködésekben – a környező országok számára. (ÁNTSZ)

Forrás: