Rühesek Borsodban!

Egyre több embert kezelnek szifilisz és rühes megbetegedés miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – írta szerdai számában az Észak-Magyarország.

A megyei kórház szülészetére minden hónapban bekerül legalább egy, szifilisz – azaz a vérbaj néven is ismert fertőző nemi betegség – miatt kezelt kismama. Az ózdi Almási Balogh Pál Kórház szakrendelésein szifilisszel ritkán, gonorrhoea (tripper) betegséggel annál inkább találkoznak az orvosok, és nő a rühes megbetegedések száma is – közölte a megyei napilap.

Az újságnak nyilatkozó szakemberek elmondták: rüh ott terjed, ahol sokan élnek együtt, és ahol nem fordítanak kellő figyelmet a kezelésre, nincs különösebb oka az esetek elszaporodásának, időnként kitörnek bizonyos járványok.

E fertőzés terjedésének megakadályozásában az egyetlen hatékony megoldás a beteg és a közvetlen környezetében élők egyidejű bőrgyógyászati kezelése. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a fertőzöttek számáról a lapnak nem tudott beszámolni, mivel a rüh nem tartozik a bejelentendő fertőző megbetegedések közé – tette hozzá az Észak-Magyarország.

Forrás: