Nem száz százalékosak az akne elleni szerek

A gyógyszertárakban egész polcokat töltenek meg az akne elleni gyógyszerek és készítmények, de néhány érintett betegnek nagyon nehéz eldöntenie, melyiket érdemes használnia.

A folyóiratban közzétett tanulmányban amerikai és brit kutatók a jelenleg elérhető kezeléseket vették sorra, köztük az olyan helyi készítményeket, mint a benzoil-peroxid, a retinoid és a helyi antibiotikumok, valamint az antibiotikumok, a fogamzásgátlók és az izotretinoin.

A szerzők azt írják, hogy bár az akne mind fizikailag, mind lelkileg valóban fájdalmas lehet az érintettek, különösen a kamaszok számára, a készítmények hatalmas választéka és az azokat összehasonlító kutatások hiánya zavaros irányvonalakat adnak ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Nem sok ajánlás alapul tudományos bizonyítékokon, és több kutatást kellene végezni a megfelelő bevezető és fenntartó kezelések meghatározása érdekében.

shutterstock_702111079

Az antibiotikumok időnként részét képezik az akne elleni kezelésnek, de a gyógyszerrezisztenciát illető aggályok növekedése az antibiotikumokat nélkülöző terápiák kifejlesztését teszik szükségessé. Kézi lézeres és hőkezelő eszközök is rendelkezésre állnak az akne kezelésére, ezek hatékonyságát azonban randomizált kísérletekkel kellene bizonyítani.

A kutatók szerint a különféle készítmények és kezelések összehasonlító tanulmányaira is szükség lenne, és költséghatékonyságukat is vizsgálni kellene.

Forrás: