Nem kérdés többé: hedonista nemzet vagyunk

A megfázás és az influenza minden évben milliók ünnepi hangulatát keseríti meg. Ezek a betegségek nem csak testünkre, de lelkünkre is hatással vannak, és rosszkedvünk rányomja bélyegét közösségi életünkre is. Mennyiben befolyásolják viselkedésünket ezek a változások? A legfrissebb felmérések erre a kérdésre kerestek válaszokat.

Tizenkét országban, köztük Magyarországon is nagyszabású kutatást végzett immár negyedik alkalommal a Wick Pharma GmbH, amely új irányból közelítette meg a megfázás hatásait. Az összesen 12.000 résztvevőt számláló felmérésben a válaszadókat arról is kérdezték, hogy milyen változásokat észlelnek viselkedésükön egy-egy betegség alkalmával.

Mindannyian ismerjük azt a lehangoló érzést, mikor egy megfázás miatt barátainktól és kedvenc programjainktól megfosztva a négy fal között, zsebkendők tengerében úszva kell töltenünk napjainkat. Rosszkedvűek vagyunk, és kimozdulni sem esik jól. Bár a felmérésben résztvevők közel fele (45,5%) azt válaszolta, hogy igényli az egyedüllétet, magányra ilyenkor sem vágyik. Szerencsére ma már számtalan lehetőség van arra, hogy ne legyünk elvágva a külvilágtól, ebben segít például a social media. A magyar válaszadók 34%-a használja betegség esetén arra a különböző közösségi oldalakat, hogy kapcsolatot tartson családjával és ismerőseivel. A virtuálisan érkező jókívánságoknak pedig nagy szerepe van a gyógyulásban, hiszen ilyenkor a lelki támogatásra is szükségünk van.

mennyire_vagyunk_hedonistak_diagram

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy mi zavar minket a legjobban egy megfázás esetén. Nemzetközi szinten kimagasló eredményt értünk el abban, hogy azt viseljük a legrosszabban, ha nem élvezhetjük az életet. A megkérdezettek 80%-a mindennél előrébb valónak tartja, hogy megélhesse a mindennapok kellemes pillanatait, náthásan pedig nem tudja úgy élvezni az életet, ahogy szeretné. Ezzel a kimagasló számmal olyan, a jókedvűkről híres országokat utasítottunk magunk mögé, mint Spanyolország (73,1%) vagy éppen Olaszország (59,5%). Rólunk, magyarokról mindig is az a hír járta, hogy szeretünk enni, inni és élvezni az élet minden pillanatát. Ez a legenda most már tény, hiszen számok is bizonyítják, hogy hedonista nép vagyunk.

A karácsony közeledtével pedig még fontosabb egészségünk megőrzése, hiszen senki sem szereti ágyban tölteni a szentestét. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a kritikus őszi-téli hónapokban érdemes fokozottan odafigyelni a megelőzésre.  Fontos a rendszeres mozgás, pihentető és minimum 8 órás alvás, a vitaminok pedig pajzsként védhetik szervezetünket a kórokozóktól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.