Napgomba?

A napgombának nevezett fertőzést a Malassezia furfur nevű gombafaj okozza, a bőrbetegség másik neve a pytiriasis versicolor vagy a tinea varsicolor. A nevében is benne van, hogy változik a színe

Jellegzetes, hogy télen, amikor a bőr fehér, akkor barna foltokként jelentkeznek a bőrelváltozások, nyáron pedig, ha a bőr lebarnul, a gombával fertőzött bőrfelszín kifakul, fehér lesz.

Leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Emberről-emberre való terjedés nem ismert. A pityriasis versicolor globális elterjedési gyakorisága 3-5%, egészséges egyéneknél 1-3%.

Az úgynevezett "napgomba", ami az utóbbi években a szoláriumokban terjed, a felsőtesten kerek, finoman hámló, barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Jellegzetessége, hogy napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak. A kórokozó a hajas fejbőrön is előfordul, onnan a bőre kerülve okozza a fertőződést.

A Malassezia furfur szerepe egyéb betegségek kialakulásában:

A malasseziák az esetek 84%-ában az ép bőrön is előfordulnak, de atópiás és seborrhoeás dermatitisben is nagy gyakorisággal (56-88%) kimutathatók. A malassezia gombák szerepe a pszoriázisos bőrtünetek keletkezésében ugyancsak ismeretes.

Melyek a napgombára utaló tünetek és a hajlamosító tényezők?

A tünetek lassan növekedhetnek, esetleg viszkethetnek.  A gomba megtelepedési helye a hajas fejbőr. A hajas fejbőrről hullik le a későbbiekben a kórokozó, így leggyakrabban a háton, vállon, mellkason, nyakon okoz bőrtüneteket. Kialakulásában szerepet játszhatnak hormonális eltérések, a meleg, párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.

nyaralas12

Hogyan kezelhető a napgomba?

Kezelése komplex, gombaellenes hatóanyagokkal történik. Minden esetben szükség van a hajas fejbőr gombaellenes hatóanyagokkal történő samponos kezelésére. Ennek elmulasztása esetén hatástalan a test elváltozásainak kezelése, hiszen a fertőzés forrása a hajas fejbőr, így garantált a visszafertőződés.

Alkalmazható helyileg ható és szájon át szedhető gombaellenes szer is, sajnos a kezelt esetek nagy részében előfordul kiújulás, ebben nagy szerepe van a hajlamosító tényezők folyamatos jelenlétének. A gyógyult esetekben is tartósan fennmaradhat a világos bőrtünet, de ez nem jelent még a kezelés eredménytelenségét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.