Mitől fázik fel a nő és a férfi?

A felfázás tünetei megkeseríthetik napjainkat, és sokszor nem ugyanaz okozza őket a férfiaknál és nőknél. Lássuk, mire vigyázzunk!

A hólyaghurutot annak "köszönhetjük", hogy a húgycsövön keresztül kórokozók kerülnek a hólyagba – ott aztán megtelepszenek, és gyulladást hoznak létre. Az okok többnyire hasonlóak, mégis a nők többször szenvednek felfázástól, és az is eltérő lehet, mi miatt betegszenek meg a gyengébb és az erősebb nem képviselői.

Az ember húgyhólyagja a vizeletelvezető rendszer része, amely a vesében képződő vizeletet begyűjti, majd az a húgycsövön keresztül jut ki a külvilágba. Ha a vizelet tartalom már feszíti a hólyag falát, jelentkezik az inger: ideje elmennünk a mellékhelyiségbe?

wc5

Amikor a húgycsövön át kórokozók jutnak a hólyagba, és gyulladást okoznak, felfázás, hólyaghurut alakul ki. Nem szívesen megyünk pisilni, mert ha nekiveselkedünk, csípő, maró fájdalmat érzünk – fájni kezd az alhas, a vizelési inger szinte állandóvá válik. Mindenkinek ismerős lehet az érzés, amikor legszívesebben fel sem kelnénk a wc-ről?

A nők veszélyeztetettebbek

A felfázás sokkal gyakrabban érinti a nőket. Ennek egyszerű oka, hogy a húgycsövük jóval rövidebb, mint a férfiaké, így a kórokozóknak könnyebb feljutniuk azon. A hólyaghurut esélyét az is növeli, ha megváltozik a hüvelynyálkahártya baktériumflórája. Ez történhet krémek, spermicid fogamzásgátlók alkalmazása miatt is. Megfigyelhető ugyanis olykor, hogy – különösen fiatalabbaknál – hogy szexuális aktust követően gyakori a fertőzés.

A felfázás legtöbb esetben bakteriális, de vírusfertőzés is lehet. A tényleges meghűlésen túl kiválthatja akár erős fűszerfogyasztás, sőt a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is. Érdemes odafigyelni a betegségre, mert ha hagyjuk súlyosbodni, a hólyagot érintő bakteriális fertőzés a húgyvezetéken keresztül felszáll, és vesemedence-gyulladást okozhat.

A hólyaghurut többnyire pár nap alatt kikezelhető megfelelő gyógyszerekkel illetve gyógynövények segítségével. Nők esetében, ha a felfázás enyhe panaszokkal jár és nincs szövődménye, antibiotikummal két-három nap alatt helyrehozható a gond.

Enyhe lefolyású hólyaghurut a férfiaknál nem annyira jellemző. Emiatt ha felfázáshoz hasonló tüneteket észlelnek, érdemes részletes urológiai vizsgálatot végeztetni. Lehetséges, hogy a gyulladást hátterében prosztatabetegségek, hólyagkő áll, ne adj Isten hólyagrákról van szó. Ugyanúgy jó lehet a tipikus felfázás kezelésére a fájdalomcsillapítók szedése, valamint mindkét nem esetében ajánlott gyógynövényes ülőfürdők, borogatások alkalmazása.

ferfi-nemi-szerv1

Ha már megtörtént a baj, a hólyaghurutot elűzhetjük sok víz, gyógytea fogyasztásával, mert ezek "átmosnak", az alkohol, a kávé, a fűszerek azonban nem vízhajtók, és csak irritálják a hólyag nyálkahártyáját.

Ha súlyos az eset?

Amennyiben a hólyaghurut súlyosabb, és szövődményes esetről van szó, akár három-négy hetes antibiotikus kezelés is szükséges lehet. Ha nem alakulnak ki szövődmények, ám a felfázás gyakran előfordul, ne csak azzal védekezzünk, hogy rétegesen öltözünk és kerüljük az alkalmakat, amikor felfázhatunk, hanem egy megelőző antibiotikumos terápia is szóba jöhet.

Ha valaki gyanúsan gyakran fázik fel, ajánlott egy részletes urológiai vizsgálat, hogy kiderüljön, mely tényezők játszanak szerepet a túl gyakori gyulladás kialakulásában.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.