Mit tehetünk gyermekeink egészségéért az influenza szezonban?

Hazánkban hétről hétre emelkedik az influenzás megbetegedések száma.

Január 1. hetében kb. 4.600 fő

Január 2. hetében kb. 9.300 fő

Január 3. hetében kb. 12.000 fő

A járványküszöb pedig 15.000 főnél van. Ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy nyakunkon az influenzaszezon.

De mit tehetünk ilyenkor saját és gyermekeink védelmében? Szerencsére az influenza ellen természetes módszerekkel is lehet védekezni.

A megelőzés a legfontosabb: kiegyensúlyozott táplálkozás + vitaminok

A helyes táplálkozásra való nevelés alapvető feladatunk szülőként, persze ehhez nekünk is példát kell mutatni. Vitamin kiegészítésre a gyerekeknek is szüksége van, akárcsak a felnőtteknek. Legjobb, ha olyan vitaminokkal erősítjük a kicsik szervezetét, amelyek természetes és ellenőrzött összetevőkből készültek.

Multivitaminból érdemes rágótablettát vagy folyékony kiszerelésőt választani, hiszen a csöppségek általában nehezen nyelik le a tablettákat. Fertőzés esetén, vagy ha a környezetben sok beteg van, akkor nyugodtan adhatunk napi 500 mg C-vitamint is a gyereknek, amit mindig valamilyen gyümölcs elfogyasztása kövessen, mert a bennük található flavonoidok segítik a felszívódást.

Az omega 3 zsírsavak nemcsak gyulladáscsökkentı, hanem idegrendszert támogató hatásuk miatt is nélkülözhetetlenek, ezért bevitelük minden életkorban javasolt.

Stressz csökkentés, szórakozás, sport

Az immunrendszer erősítése, jobban mondva harmonikus mőködésének támogatása összetett feladat. A stressz csökkentése ebből a szempontból is kiemelt fontosságú. Márpedig a gyerekeket ugyanannyi stressz éri, mint minket. Szakítsunk időt az együtt eltöltött percekre, játékra, sok nevetésre, még ha azt nehéz is belezsúfolni az óvoda/iskola és a lefekvés közötti idıbe.

kislany

Ide tartozik az erőszakos filmek, játékok korlátozása is, mivel azok számos tanulmány szerint azonnal csökkentik a szervezet védekezı képességét. A rendszeres mozgás szintén javítja az immunrendszer állapotát, és megfelelı öltözetben igenis ki kell menni a szabadba, még ilyenkor, télvíz idején is.

A bélflóra egyensúlya, probiotikumok

Az immunműködések megfelelı támogatása a bélrendszerben kezdıdik. A bélflóra egyensúlya ugyanis meghatározza az immunrendszer állapotát. Ebből a szempontból a legfontosabb a cukrok, édességek és finomított szénhidrátok kerülése – mivel ezek direkt módon támogatják a „rossz” bacik növekedését -, és a rostdús táplálkozás elıtérbe helyezése.

Sok probiotikum létezik a piacon. A probiotikus joghurtok sem jelentik a legjobb választást, a reklámokban látható egykomponensű termékekről már a gyermekorvosok is lebeszélik a szülőket. Ezek a probiotikus joghurtok egyféle, szaporodásukban már gátolt baktérium törzseket tartalmaznak, így érthető, miért nem savanyodnak meg, miért nem változik meg az állapotuk az eltarthatósági időn belül a boltok hűtőpultjaiban.

Ezek helyett inkább komplex törzseket adjunk a gyereknek, méghozzá kéthavonta kúraszerően (antibiotikum kezelés után min. 2 hétig). Léteznek joghurtkészítésre alkalmas porok, melyekből tényleg „élı” és hatékony joghurt készíthető. Ezekből 2-3 havonta végzett 10 napos kúra nemcsak az influenza szezonban, hanem egész évben javasolt.

joghurt

Ha már megtörtént a baj: beteg a gyerek

Krónikus orrfolyás esetén fontos az enyhén sós orrcseppek alkalmazása, hogy megelőzzük a középfülgyulladást. Az elhúzódó orrfújást, krónikus melléküreg gyulladást kezelhetjük lágylézerrel is, illetve nagyon hatásos lehet 20-30 alkalmas Indiso terápia is.

Láz esetén alkalmazzunk hűtőfürdőt: először meleg fürdővel indítsunk, aztán fokozatosan hűtsük le. Jobb, ha a gyermek tovább ül egy 30-34 fokos vízben, mint hogyha 2 perc után kipattan a langyos, már-már hűvös vízből. Lázat csak 38,5 fok felett csillapítsunk.

Habár a paracetamol elterjedt, májkárosító hatása miatt ne ez legyen az elsőszámú választás. Gyógyszeres kezelés mellé érdemes homoktövis cseppet adni a kicsinek, mert ez segíti a gyógyszerek gyorsabb lebomlását. Ilyenkor ajánlatos kamillateával is inhalálni, vagy kipróbálhatjuk azt az ősi praktikát is.

Például félbevágott fekete retekbe tegyünk mézet, majd 10 perc állás után kanalaztassuk ki a gyerekkel a tartalmát. Fontos tudni azt is, hogy hiába teszünk a gyerek forró teájába citromot, annak C-vitamin tartalma 65 C° fölött megsemmisül! A langyos teát késhegynyi C-vitamin porral is savanyíthatjuk.

Forrás: