Mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés után?

A megelőzés legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha nem megyünk ki a szabadba. A betonrengetegben kicsi a kullancscsípés kockázata.

Megelőzés

Számtalan betegünket csípte azonban kullancs a fővárosi játszótereken, parkokban, és különösen gyakran a városi házak körüli gondozott kiskertekben.

A kullancscsípés és az általuk terjesztett fertőzések kockázata azonban semmiképpen sem olyan nagy, hogy emiatt le kellene mondanunk a természet élvezetéről. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, hosszúnadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.

Bár sokan hiszik, hogy a különféle szagos termékek fogyasztása (fokhagyma, pálinka, B-vitamin) megvéd a kullancscsípéstől, tudományos vizsgálatok ezt eddig nem támasztották alá. A kullancs érez ugyan szagokat, de ezek többségét mi nem érezzük. Ami a mi számunkra kellemetlen, az a kullancs számára általában közömbös, és ez fordítva is igaz.

7995

Rovarriasztók többnyire DEET-t (diethyl-toluamidot) tartalmaznak, ezek csak nagyobb (30-50%-os) koncentrációban hatásosak, így viszont már némi kockázatot jelentenek (a bőrről felszívódva hányást, fejfájást, kivételesen ritkán epilepsziás görcsöt is okozhatnak), ezért a gyártók a töményebb kiszereléseket kivonták a forgalomból. A kapható termékekre viszont a legtöbb páciensem panaszkodik, hogy nem védi meg őket a kullancsoktól. Védőoltás csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen van, a többi kullancs által terjesztett fertőzés ellen nincsen.

A kullancs eltávolítása

A csípés első pillanatától kezdve a kullancs különleges technikával szűri meg a vért. Megtartja a vér alakos elemeit, és a csaknem fehérjementes plazmát visszanyomja a gazda hajszálereibe. Az eltelt idővel arányosan nő a fertőződés kockázata. Ezért törekedni kell a kullancsok minél rövidebb időn belüli eltávolítására.

Felnőtteknél a térdhajlatot, gyermekeknél a fül mögötti területet, a hajas fejbőr és a szőrtelen rész határát érdemes tüzetesen átnézni. A lágyékhajlat, a hónalj, a fehérnemű gumija, pántja alatti területet is gondosan tekintsük át. Kevesen tudják, hogy a kullancs fiatalabb alakjai még megszívott állapotban is kisebbek a gombostű fejénél. Mielőtt vért szívnak, alig láthatók.

7996

Ha kullancsot találtunk, az eltávolításkor ne alkalmazzunk krémeket, és ne tekergessük, ne nyomkodjuk a parazitát, ezekkel a praktikákkal növeljük a fertőzés valószínűségét. Használhatunk kullancseltávolító csipeszt. Ez túl hegyesre van köszörülve, ezért nehéz vele a kisebb példányokat megragadni, de segítségével a bélcsatorna összepréselése nélkül is el tudjuk távolítani a kullancsot.

A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható, így az állatgyógyászatban ragyogó eszköz lehet. Alkalmatlan azonban a humán gyakorlatban sokkal gyakoribb, kisebb termetű nimfák, pláne a lárvák eltávolítására. Az előbbiek értelmében ne használjunk krémeket, olajt, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot.

Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni.

A kullancscsípést követő napokban nincs értelme semmilyen vérvizsgálatnak, mert ilyenkor még nincs kimutatható immunválasz, és a laboratóriumi vizsgálatok csak ezt tudják kimutatni. Az olcsó Lyme tesztek álpozitivitása olyan nagy arányú, hogy a szűrővizsgálatként végzett vizsgálatok kára sokkal nagyobb, mint a várható haszna.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.