Mit kell tudni a vérhasról?

Kiket érint, milyen tünetekkel jár és hogyan lehet kezelni a vérhas megbetegedését?

A vastagbél fertőzéséből kialakuló dizentéria, vagy ismertebb nevén vérhas, különösen a nyár végi, őszi hónapokban jelentkezik. Annak ellenére, hogy a betegség bárkinél kialakulhat, elsősorban a fiatal kettő-négy éves korosztály és az idősebbek számára veszélyes.

petvastagbel_doboz1

A betegség leírása

A vérhas a könnyen terjedő fertőzések közé tartozik. Lappangási ideje maximum egy hét, amit az egyre súlyosabb tünetek követnek.

Tünetei

Lázzal, fájdalommal járó véres, nyákos széklet megjelenése. A hasmenés erős alhasi görcsökkel együtt jelentkezik. A beteg hidegrázása, magas hőemelkedése jól ismert tünetei a vérhasnak, amit az étvágytalanság, gyengeség és túlzott fáradékonyság követ.

Oka és terjedése

A fertőzéstől függően megkülönböztethető az amőbás dizentéria, illetve a bakteriális dizentéria. Az előbbinél az ún. Entamoeba histolityca amőbafaj okozza a betegséget, melynek ismertető jele a végbél nyálkahártyáján fekélyesedése.

Az utóbbi esetben a Shigella nemzettségbe tartozó négy baktériumfaj felelős a fertőzés kialakulásáért. A nem megfelelő higiéniával, a mosdó használata után elmaradt kézmosással könnyen adható át a fertőzés. Emellett a vizes közegben, fürdőkben szintén gyorsan terjed, illetve az ivóvíz is hozzájárul a fertőzés átadásához.

vastagbelrak_kepgaleria5

Kezelés

A kisgyerekek és az idősek körében még veszélyesebb a dizentéria, mivel folyadékpótlás nélkül kiszáradáshoz vezethet. A beteg kezelésénél tehát elsődleges a szervezet folyadékszintjének helyreállítása. Emellett antibiotikumos kezelés, illetve a legyengült szervezetnek és érzékeny gyomornak megfelelő étrend kialakítása javasolt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: