Megfékezi a szexuális úton terjedő fertőzéseket a Facebook

Egy felmérés szerint az internetes közösségi oldalak hozzájárulhatnak a HIV vírus és egyéb szexuális úton terjedő fertőzések megfékezéséhez, azáltal, hogy beszélnek a betegségről.

Sean Young, a UCLA és Eric Rice, a USC munkatársai új kutatási eredményei azt mutatják, hogy az online kapcsolatépítés és főként az oldalakon megbeszélt témák hatással lehetnek a fiatalok szexuális viselkedésére. Ezeken az oldalakon, másrészről könnyen lehet ismerkedni és szexpartnert találni, ami megnöveli a kockázatot.

Kétszázegy hajléktalan Los Angeles-i fiatal vett részt a felmérésen. A fiatalokat internet és közösségi portál használási szokásaikról kérdezték, valamint rákérdeztek a leggyakoribb beszélgetési témákra, szexuális szokásaikra, és szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozó ismereteikre és tapasztalataikra.146232

A vizsgált fiatalok többsége hetvenkilenc százalékuk heti rendszerességgel látogat valamilyen közösségi portált, elsősorban a MySpace-t és/vagy a Facebookot. Itt főként videókról, ivásról, drogokról, szexről, szerelemről, kapcsolatokról, a hajléktalanságról, és az iskolával kapcsolatos dolgokról folytattak online beszélgetéseket. Csaknem nyolcvan százalékukat már tesztelték korábban HIV vírusra.

A felmérés eredményeként Young és Rice megállapította, hogy míg egyrészről a közösségi oldalak segítségével a fiatalok könnyebben találnak szexpartnert, addig a szexuális úton terjedő fertőzések ismeretének terjesztése révén csökkenhet a fertőzések kockázata.

Forrás: