Kullancscsípés – Menjünk orvoshoz vagy sem?

Az orvosok többsége nem járatosabb a kullancseltávolítás terén, mint a szomszédasszonyunk, legfeljebb a kötelességtudat vezérli őket.

Kullancscsípés esetén mikor NE menjünk orvoshoz?

– Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint azt tévesen mondani szokták), a doktor addig nem nyugszik, amíg azt valahogy ki nem barkácsolja. A szájszerv azonban egy 3 lábú szék lábaihoz hasonlóan szétterpesztett állapotban van rögzítve a bőrben, és ezt egyszerű eszközökkel, tűvel, csipesszel reménytelen vállalkozás eltávolítani.

– Túl a kellemetlenségen, a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége, és így törvényszerűen antibiotikum-kezelés következik.

– Ne hagyjuk, hogy az orvosi rendelőben kidobják, tehát őrizzük meg a parazitát, írjük fel a csípés dátumát és helyét. A kullancs fajának felismerése segíthet a TIBOLA és a Lyme-kór elkülönítésében.

NE küldjük be a kullancsot vizsgálatra! A vizsgálat során a Lyme baktérium nukleinsavát kísérlik meg kimutatni. Amennyiben a vizsgálati eredmény negatív lesz, megnyugodhatnánk, de mostanra már sok-sok beteget láttunk, akinek a kezében ott volt a negatív vizsgálati eredmény, de a csípés helyén ott virult a jókora Lyme-folt.

Még orvosi tankönyvekben is szerepel, hogy a kullancscsípés után adjunk tetanusz elleni oltást. Bár kullancs által terjesztett tetanuszt még senki sem látott, ez a butaság, tehát az oltás beadásának kényszere beivódott az orvosi köztudatba. Szerencsétlen esetben az oltástól a páciens belázasodik, és felmerül, hogy a lázat a kullancs terjesztette fertőzés okozta.

8320

A doktorok előszeretettel adnak kullancsenkefalitisz megelőzésére szolgáló oltást. Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást. A csípés után közvetlenül, nem szabad az oltási sorozatot megkezdeni. Egyetlen oltás után ugyanis csak hetek múlva jelennek meg az ellenanyagok, addigra, ha fertőződtünk, a vírus eljut a központi idegrendszerbe.

Az oltás ilyenkor megnehezíti a laboratóriumi vizsgálatok értékelhetőségét. Az oltás lázat is okozhat, és akkor az előbb részletezett helyzet áll elő? Ha nem kapunk védőoltást, akkor szinte biztos, hogy kapunk antibiotikumot. Ez törvényszerűen kevés ahhoz, hogy a Lyme baktériumot elpusztítsa, de elegendő lehet, hogy a klinikai tüneteket elnyomja, a laboratóriumi vizsgálatokat értékelhetetlenné tegye.

Ha még antibiotikumot sem kapunk, akkor legalább valami helyi fertőtlenítő szert, antibakteriális krémet biztosan rendelnek a doktorok. Ezek helyi irritációt, allergiás reakciót okozhatnak, ami azután felveti a Lyme betegség lehetőségét?

Ha még ezek sem történnek, akkor legalább egy laboratóriumi vizsgálatot végeznek, rendszerint Lyme-kór irányába. Mivel a kereskedelmi forgalomban lévő tesztek legalább 25%-os álpozitivitással dolgoznak, ekkora esélyünk van, hogy hetek múlva, amikor a lelet végre megérkezik, antibiotikumot fogunk szedni. A csípés utáni napokban még nincs immunválasz, így a tesztnek negatívnak kellene lennie, tehát a vizsgálatnak ezért sincs értelme.

8321

Mikor menjünk orvoshoz?

– Mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálunk. Veszünk vért a kullancscsípés után közvetlenül (helyesebben a jelentkezés idején) és 3-4 hét múlva. A savómintákat lefagyasztjuk.

– A csípés helyén néha látható egy lencsényi pír vagy csomó. Ha pár nap alatt eltűnik, nincs jelentősége. Amennyiben növekedésnek indul, vagy tartósan megmarad, már érdemes megvizsgálni.

– Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 3 évig is terjedhet.)

– Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.

– A csípés körül növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik.

– Arcidegbénulás lép fel.

– Az egyik fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.

Szívritmus-zavar jelentkezik.

Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.